Svjetska banka: Zemlje Balkana moraju nastaviti reforme ako planiraju rast ekonomija

Podijeli

Svjetska banka (SB) smanjila je ovogodišnju prognozu rasta ekonomija zapadnog Balkana sa 3,3 na 3,2 odsto, upozoravajući na neophodnost daljih strukturnih reformi ako zemlje regiona namjeravaju da nastave održiv rast u srednjem roku.

Banka za region u kojem su Albanija, BiH, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Srbija, prognozira rast od 3,5 odsto u 2019. godini, što je za 0,1 odsto manje nego u novembarskom izvještaju.

Kao najveće rizike za dalji rast, Svjetska banka je označila trgovinski protekcionizam, globalnu normalizaciju kamatnih stopa, slabi potencijal za dalji rast te neizvjesnost u odlukama nacionalnih politika.

“Ti se rizici se mogu ublažiti racionalizovanjem potrošnje za izgradnju fiskalnog prostora za reforme povećanja rasta i strateškim pristupom za povećanje konkurentnosti”, istaknuto je u izvještaju.

SB podsjeća da je prije globalne finansijske krize 2008. godine, Balkan bio “potopljen” jeftinim kapitalom što je nacionalne ekonomije poguralo za 5 do 7 odsto godišnje.

Agencija Reuters navodi da su Međunarodni monetarni fond (MMF) i ostale institucije pozvale šest zemalja Balkana da smanje javni sektor, reformišu penzione sisteme i privatizuju ostatke državnih kompanije kako bi se riješile rasta budžetskih deficita i nezaposlenosti.

U izvještaju Svjetske banke kaže se da je u većini zemalja stopa nezaposlenosti pala u 2017. godini, krećući se od 13,5 odsto u Srbiji do 30,4 odsto na Kosovu.

“Preko 80 odsto novih radnih mjesta je u sektoru usluga, uglavnom u maloprodaji i veleprodaji, podstičući tako rast potrošnje”, ocjenjuje SB.

Primjećuje se da su samo Srbija i BiH prošle godine zabilježile budžetski suficit, dok je u ostalim zemljama suficit nastavio da nagriza javne finansije.

“Kako bi to ispravili, Albanija, Crna Gora i Kosovo sada rade na oživljavanju kapitalnih ulaganja kako bi potpomogli rast. Pažljiva finansijska i javna ulaganja te upravljanje budžetom pomoći će osiguranje minimalizacije fiskalnih rizika povezanih s ulaganjima”, navodi se u izvještaju SB.