Agrokor ujedinio region

Podijeli

Ministri regionalnih država poduprli su u utorak, na sastanku u Vili Bled u Sloveniji, do sada postignuti napredak u vlasničkom i poslovnom restrukturiranju koncerna Agrokor koji posluje u cijelom regionu.

Na tom sastanku je Martina Dalić, potpredsjednica Vlade RH i ministarka ekonomije, preduzetništva i obrta predstavila resornim ministrima regionalnih država osnovne informacije o nacrtu nagodbe povjerilaca koji je potpisan prošle sedmice, te podatke o poslovnom stanju koncerna i njegovih kompanija, kao i o daljnjim koracima koji će uslijediti u tom procesu.

Zdravko Počivalšek, ministar za ekonomski razvoj i tehnologiju Republike Slovenije se na konferenciji za novinare održanoj poslije sastanka zahvalio Martini Dalić na pruženim informacijama, ustvrdivši kako je Slovenija prvenstveno zainteresovana za sudbinu Mercatora koji u toj državi zapošljava 10.000 ljudi. On je posebno naglasio imperativ da Mercator ostane snažan maloprodajni lanac, te nije htio komentarisati buduće vlasničke odnose u Agrokoru ni Mercatoru.

Mirko Šarović, ministar za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose Bosne i Hercegovine je istakao da su sve Agrokorove kompanije u toj državi stabilizovane, da nije bilo odliva radne snage, te da proces rebrendiranja Mercatora ide zadovoljavajućim tempom.

Rasim Ljajić, potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije je takođe pohvalio organiziranje ovog sastanka, te je naveo kako “nas nažalost, samo nevolja i problemi mogu navesti na organizovanje ovako korisnih sastanaka na kojem se mogu dobiti informacije iz prve ruke i prezentovati konkretne daljnje korake”, prenose regionalni mediji.

“Ovo bi mogao biti model i za rješavanje ostalih problema na koje nailazimo, a drago mi je da mogu reći kako Agrokorove firme koje posluju u Srbiji stabilno i uspješno rade i zapošljavaju 11.000 radnika. Pretpostavljam da će određene srpske kompanije biti zainteresovane da naknadno otkupe neke Agrokorove kompanije u Srbiji, ali to je stvar tržišta. Za sada je najvažnije da je restrukturiranje Agrokora donijelo stabilnost i nadam se da ćemo sličan sastanak organizovati u septembru kako bi se vidjelo kakva je tada situacija, u vlasničkom i poslovnom smislu u Agrokoru”, kazao je Ljajić.

I Biljana Jakić, generalna direktorica Direktorata za konkurentnost Ministarstva ekonomije Crne Gore je takođe podržala stabilno restrukturiranje Agrokora i izrazila nadu da će se u predviđenom roku postići i konačna nagodba povjerilaca koncerna.

Martina Dalić je, pak, kazala kako je svjesna Agrokorove važnosti za ekonomije susjednih država i da zbog toga ovakvi sastanci imaju veliku važnost, kako bi svi bili na vrijeme i konkretno upoznati s tokom procesa restrukturiranja Agrokora.