Binod Čodri, prvi nepalski milijarder: Strast prema poslu važnija je od obrazovanja

Podijeli

Binod Čodri je biznismen, filantrop i prvi nepalski milijarder, koji je pažnju domaće javnosti privukao krajem prošle godine, kada je njegova kompanija CG Corp Global otvorila u Rumi svoj prvi pogon u Evropi – CG Foods Europe.

Za portal BizLife je dao ekskluzivni intervju

Vi ste praktično napustili školu i krenuli u biznis vode. Iako mnogi govore da je obrazovanje najvažnije, ipak ima dosta primjera kao što je vaš. Koliko je obrazovanje stvarno bitno u tome da neko postane uspješan u onome što radi?

Ne postoji određeni skup pravila za uspješnu karijeru, mada obrazovanje pomaže opštem razvoju čovjeka. Ima situacija koje zahtijevaju da čovjek neposredno rješava problem koji drugi nijesu uspjeli da riješe. A ponekad je dovoljno igrati ulogu stratega i vođe. Naravno, obrazovanje proširuje vidike o stvarima i ljudima koji okružuju čovjeka. Ono pojačava naše analitičke sposobnosti, što je naravno korisno, ali je za uspješnu karijeru strast prema poslu važnija od obrazovanja.

Šta biste savjetovali mladom čovjeku koji nestrpljivo želi da uđe u biznis vode? Da krene za vašim primjerom ili „ipak malo sačeka“?

Da bi neko počeo da se bavi biznisom, neophodno je da ima san. San toliko velik da vam ne da da spavate i tjera vas da ga svim srcem slijedite. Vjerujem da, ako su vizija i san jasni, ne treba čekati, kao i da svako treba sam sebi biti komandant, i to sposoban. Morate imati jasan cilj, znati gdje i šta želite da budete.

Govoreći o ulaganjima u Srbiji, Čodri je najavio i nove investicije:

„Za početak, razmatramo nekoliko mogućnosti u ugostiteljstvu, trgovini robom široke potrošnje i bankarskom sektoru. Procenjujemo brojne ponude, kao i investicione mandate vaše Vlade. Kao što znate, ovo je za nas novo tržište, tako da je neophodna detaljna studija izvodljivosti“, kaže Čodri.

Kompletan intervju možete pročitati na stranicama BizLife-a.