Zašto velike kompanije sve češće napuštaju region

Podijeli

Nedavna vijest da će francuska bankarska grupa Societe Generale napustiti region kroz prodaju svojih banaka u Crnoj Gori, Srbiji i Bugarskoj aktuelizovalo pitanje zašto velike kompanije sve češće traže izlaz iz regiona. To je nedavno uradio i norveški telekomunikacioni div Telenor, prodavši svoje kompanije u Crnoj Gori, Srbiji, Mađarskoj i Bugarskoj češkoj PPF grupi za 2,8 milijardi eura.

Nepodijeljeni stav analitičara koji su govorili za portal Investitor jeste da je ovdašnje bankarsko i telekomunikaciono tržište uveliko prezasićeno te da slijedi period ukrupnjavanja. Prodaja Telenora i izvjesno spanjanje CKB-a i Societe Generale Montenegro banke samo potvrđuju tu tezu.

U Srbiji je uveliko u toku planiranje privatizacije tamošnje najveće banke koja posluje i u Crnoj Gori, Komercijalne banke a sagovornik RTS-a iz Intesa banke smatra da na ovim tržištima profitabilno može biti samo igračima sa najvećim tržišnim udjelom na tržištu.

“Nije lako biti međunarodna banka u maloj zemlji osim ako ste banka broj jedan na tom tržištu. Postoji trend da velike banke napuštaju manje zemlje. To se već dešavalo u Sloveniji, Albaniji… Ne radi se o tome da zemlja ima problem, to je prosto reakcija na veličinu tržišta i zato će i u Srbiji doći do ukrupnjavanja bankarskog sektor”, navodi Ignasio Žakoto iz Intesa Sanpaolo grupe.

Tehnološki napredak i ekonomska kretanja u svijetu, kako javlja RTS, uslovila su promjenu vlasničkih struktura banaka. Međutim, u Narodnoj banci Srbije nemaju nikakvih detalja vezano za najavljenu promjenu vlasništva u Societe Generale banci.

“Akcionari banke donose odluke o prodaji, pri tom svaka promjena vlasništva u bankama koja omogućava pet odsto i više glasačkih prava, podliježe obavezi pribavljanja prethodne saglasnosti Narodne banke Srbije. Te promjene dozvoljene su pod određenim uslovima a gleda se ekonomska opravdanost i posljedice koje mogu imati na stabilnost finansijskog tržišta”, navodi se u saopštenju Narodne banke Srbije.

Preuzimanje Societe Generale banaka u regionu od strane mađarske OTP grupe nije novost, jer se o tome pričalo i prije dvije godine. To su svojevremeno potvrdili i iz Centralne banke Crne Gore, čiji su predstavnici upoznati sa takvim planovima.