Bivši direktor Apatinske pivare: Ne može se mejlovima voditi prodaja

Podijeli

“Ne može se mejlovima voditi proizvodnja! Sa čela Apatinske pivare sam otišao kada sam došao u situaciju da moram da odgovaram na 150 mejlova”.

“Trebalo bi po čitav dan da se dopisujem, a ne znam šta se dešava u fabrici. Elektronska pošta služi da se izbjegne odgovornost za nekakav problem. Dobar menadžer, osim što umije da upravlja, mora da zna da riješi svaki problem u poslovanju. A, Pivara kojom sam rukovodio postala je broj jedan u Srbiji i imala čak 42 odsto tržišnog udjela samo zahvaljujući kadrovima koje je sama proizvodila. Ljudi su bili zadovoljni i osjećali lojalnost prema preduzeću. Današnjim rukovodiocima su, uglavnom, važni samo bonusi”.


Ovim riječima započinje intervju, za Novosti, legendarni direktor Apatinske pivare i jedan od najuspješnijih srpskih privrednika – Rade Svilar, koga su posle osam godina, pozvali, da se vrati na mjesto najvećeg profesionalnog uspeha, ali se još koleba da li da prihvati savjetničku funkciju jer, prema sopstvenom priznanju, nije zadovoljan onim što je zatekao. Inače, za svoj rad dobio je na desetine nagrada.

“Danas kada pričaju o obrazovanju kroz privredu, meni djeluje smiješno, jer smo mi u prošlom vijeku napravili program za Poljoprivrednu školu u Somboru, odsjek pivar. Svi učenici, koji su je završili dobili su posao kod nas. Čak i u najtežim ratnim godinama i sankcijama naši inženjeri su dobijali najkvalitetniju njemačku literaturu kako bi bili u toku sa kretanjima u pivarstvu. Slao sam ih na sajmove, uglavnom u Njemačku. Nijesu smjeli da idu u šoping, nego da donose znanje”, kaže Svilar.