Sberbanku prijeti gubitak 1,1 milijardi eura zbog Agrokora

Podijeli

Sberbank Rusija namjerava da smanji operacije u Evropi, a proširi u Kazahstanu i Bjelorusiji, dok i dalje očekuje prodaju svog poslovanja u Ukrajini, izjavio je danas direktor Sberbanka, Herman Gref.

“Poslujemo u Evropi, Bjelorusiji, Kazahstanu i Ukrajini. Ukrajina je odvojena priča. Tamo smo već imali tri pokušaja prodaje banke, a sada ćemo napraviti još jedan pokušaj i nadamo se da će ovaj put biti uspješan”, rekao je Gref za TV kanal “Rusija 24”, prenosi SEEbiz.

Sberbankovo evropsko poslovanje organizovano je kroz grupaciju Sberbank Europe sa sjedištem u Beču odakle se upravlja mrežom banaka-kćeri u Slovačkoj, Češkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Ukrajini i Njemačkoj. Osim toga, Sberbank posluje kroz ćerku firmu u Švajcarskoj.

Sberbank je prošlog ljeta prodao biznis u Slovačkoj, ali, kako se navodi, najneuspješnijim tržištem za Sberbank postala je Hrvatska, gdje su 2016. godine vlasti obavezale banke da ponovno izračunaju hipoteke stanovništvu po stopi koja nije profitabilna za banke, što je dovelo do gubitaka, a još 1,1 milijardu eura Sberbank može izgubiti zbog kredita Agrokoru.