Slovenački Don Don počeo proizvodnju hljeba u Danilovgradu

Podijeli

Regionalni lider u pekarskoj industriji, slovenačka kompanija Don Don, koja posluje u svim republikama bivše zajedničke države, počela je proizvodnju hljeba i peciva u svom prvom pogonu u Crnoj Gori.

U novi pogon u Danilovgradu, koji zapošljava oko 50 radnika, uloženo je više od 2 miliona eura, piše Portal Analitika i dodaje da će se u njemu proizvoditi dnevno 30 tona proizvoda – svježi hljeb, domaći i pakovani, kao i mnoge vrste svježeg peciva – koji će se iz fabrike u Danilovgradu distribuirati na cijeloj teritoriji Crne Gore.


„Veoma mi je drago što investitori prepoznaju pogodnosti za poslovanje i razvoj pekarske industrije u Crnoj Gori. Don Don je ozbiljan investitor koji radi prema najsavremenijim standardima i otvara nova radna mjesta, što je jedan od prioriteta za dalji razvoj Danilovgrada. Oblast proizvodnje hrane ima ogroman potencijal razvoja u budućnosti, a naša opština posjeduje značajne razvojne resurse u toj grani privrede. Takođe, planirani asortiman proizvoda dodatno će obogatiti crnogorsko tržište, kako kroz ponudu građanima, tako i sve većem broju turista”, izjavio je predsjednik Opštine Danilovgrad Branislav Brano Đuranović.

„Crna Gora je za nas važno tržište i kruna našeg poslovanja u čitavoj regiji. Iako postoje standardi proizvodnje kojih se pridržavamo na svim teritorijama na kojima poslujemo, svako tržište je specifično. Upravo zato je asortiman proizvoda koji ćemo ponuditi crnogorskim potrošačima, prilagođen njihovim potrebama i navikama. Na policama najvećih trgovačkih lanaca već danas možete pronaći somune, razne vrste upakovanih i svježih peciva, kao i krofne po kojima je Don Don poznat već dvije decenije. Ono sa čime nema kompromisa, bez obzira na širenje tržišta, razvoja asortimana i proizvodnje jeste – kvalitet. Siguran sam će se to brzo prepoznati na tržištu i da će naši proizvodi brzo osvojiti povjerenje i najprobirljivijih kupaca.” istakao je direktor Don Don Grupe, Aleš Mozetič.

Don Don u fabrici u Danilovgradu proizvodi 3 vrste dnevno svježeg bijelog hljeba, manastirski i miješano ražani hljeb produžene svježine, rezani pakovani hljeb, svježa peciva, krofne i somun, kao i 3 vrste pakovanog hljeba.

Kompanija je u Crnoj Gori prisutna već desetak godina, prije svega asortimanom smrznutog peciva i polugotovih proizvoda, a od prošle godine i tostom „Tvojih 5 minuta / Your 5 minutes”.

Zbog svog sastava bez aditiva, vještačkih boja i dodataka, kao i svježine do 45 dana, ovaj tost je postao jedan od omiljenih proizvoda na crnogorskom tržištu. Sada, otvaranjem novog pogona, postojeći asortiman će se proširiti, pa će potrošači imati priliku da uživaju u čitavoj paleti novih proizvoda i svježim pecivima.

Od male pekare do regionalnog lidera

Don Don je 1994. godine počeo kao mala pekara u Sloveniji, a danas je vodeća pekarska industrija u regionu. Kompanija posluje u Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Bugarskoj i Hrvatskoj, a u planu je širenje na tržišta Rumunije i Albanije.

Strategija kompanije temelji se na rastu i industrijalizaciji, čime će moći da konkuriše većim međunarodnim pekarskim proizvođačima. Od 2008. godine kada je započela širenje van matične Slovenije, kupovinom pekare u Pudarcima pored Beograda, DON DON je uložio oko 60 miliona eura u unaprijeđenje proizvodnje, proširenje asortimana i recepture, edukaciju zaposlenih i otvaranje novih radnih mjesta.

Od tada je stalnim ulaganjima proširila svoje poslovanje na cijeli region, tako da zajedno sa proizvodnjom u Sloveniji, danas ima oko 2.000 zaposlenih i ostvaruje oko 90 miliona eura godišnjeg prometa.