Japan Tobacco podržao smanjenje akciza na cigarete u Crnoj Gori

Podijeli

Duvanska kompanija JTI (Japan Tobacco International) objavila je danas da podržava najavljeno smanjenja akciza na cigarete u Crnoj Gori i BiH.

“Prihodi od akciza na duvanske proizvode u Crnoj Gori u prva četiri meseca 2018. manji su za 25,6 odsto, dok je Bosna i Hercegovina izgubila 770 miliona eura poreskog prihoda od 2010. do danas. Takvi gubici su prouzrokovani agresivnim povećanjem akciza i rastom nelegalne trgovine”, navodi se u saopštenju JTI.


Ranije je saopšteno da su prihodi od akciza na duvanske proizvode do 30. aprila iznosili 11,1 milion eura i u odnosu na prethodnu godinu manji su za 25,6 odsto ili 3,8 miliona eura.

“Kako bi bio zaustavljen rast crnog tržišta, neophodna je revizija akciznog kalendara u obje zemlje. Mi pozdravljamo izjave ministra finansija Crne Gore da će se preispitati akcizna politika uključujući i mogućnost sniženja iznosa akcize na period iz decembra 2017. Takođe, snažno podržavamo preporuke eksperata Uprave za indirektno oporezivnje BiH koji su preporučili trogodišnji moratorijum na povećanja akcize na duvan”, rekao je direktor korporativnih poslova i komunikacija u kompaniji JTI za Zapadni Balkan, Goran Pekez.

On je u Bečićima na Samitu ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava regina rekao da će te mjere u Crnoj Gori i BiH stvoriti neophodnu stabilnost tržišta kao osnov za dalju borbu za povratak potrošača u legalne tokove i rast poreskih prihoda, prenosi Beta.

Pekez je ukazao da te mjere ipak nijesu dovoljne da se postigne željeni rezultat.

“Pozivamo vlade i ministarstva finansija u CG i BiH da nastave i sa sveobuhvatnim akcijama borbe protiv sive ekonomije i ilegalne trgovine, što bi uključilo pojačanu kontrolu nelegalnog prometa u prodavnicama kroz tržišne i poreske inspekcije, kontrole policije na graničnim prelazima, prometnim tačkama i pijacama, rigorozne kontrole uzgoja duvana, kao i druge mjere koje će dovesti do značajnog povrata poreskih prihoda”, rekao je Pekez.

Po ocjeni JTI, razlog za nagli porast ilegalne trgovine duvanskim proizvodima u Crnoj Gori je posljednje uvećanje specifične akcize sa 30 na 40 eura na 1.000 cigareta, istovremeno sa rastom PDV-a od dva odsto, što je dovelo do dramatičnog rasta cijena i značajnog pada u prodaji cigareta na legalnom tržištu.

U Bosni i Hercegovini akciza je povećana sa 28 eura u 2010. na čak 83 eura na 1.000 cigareta u 2018. Takav porast akciza i cijena duvanskih proizvoda je, istakao je JTI, bio preveliki teret za potrošače koji su se okrenuli ilegalnim alternativama.

“Akcizni kalendari koji se oslanjaju na predvidiv i postepen rast akciza u zemljama regiona predstavljaju ključ za povećanje budžetskih prihoda i sprječavanje ilegalne trgovine. Minimalno akcizno opterećenje u zemljama članicama EU iznosi 90 eura na 1.000 cigareta, ali prema pravilima EU, to je cilj koji zemlje kandidati za ulazak u EU treba da postignu u roku od četiri godine nakon dana pristupanja EU”, navodi se u saopštenju JTI.

Ta kompanija je pozdravila dobru praksu usvajanja akciznih kalendara koji veoma postepeno menjaju poresko opterećenje, za šta su primjer Srbija, Makedonija, Kosovo i Albanija.

“Velika poreska povećanja, čak i kad su predviđena kalendarom, ukoliko ne uzimaju u obzir kupovnu moć dovode do šokova na tržištu, ekspanzije ilegalne trgovine i gubitaka poreskih prihoda”, ukazao je JTI.

Duvanska industrija je jedan od najvećih poreskih obveznika u regionu i njen doprinos iznosi 2,6 milijardi eura. Samo je JTI platio akcizu u vrijednosti od više od 482 miliona eura u regionu u 2017.