Pažnja: Na ovih pet internet prevara “padaju” i najiskusniji

Podijeli

Od prevara zamaskiranih u lažne web stranice do malwarea skrivenog u Wi-Fi hotspotovima, postoji nekoliko internet zamki na koje ponekad nasjednu i najpametniji internauti.

Lažni email s društvene mreže

Ova tipična metoda phishinga dolazi u obliku lažnog maila koji izgleda kao da je došao od prave društvene mreže. Oni vas mogu obavijestiti da imate nove važne podsjetnike ili da vas upozoriti da je neko pokušao pristupiti računu na kojeg se morate prijaviti kako biste potvrdili svoj identitet. Kliknete li na link u mailu otići ćete na lažnu web stranicu. Ako se na nju logujete, prevaranti će biti u prilici da uđu u pravi račun te vam ukrasti identitet. Nakon toga vrlo vjerovatno slijede hrpe sumnjivih poruka prijateljima i rodbini, kao i vrlo vjerovatni pokušaji ucjenjivanja.

Kako to izbjeći?

Ako postoje podsjetnici koje morate pogledati, ne provjeravajte ih kroz emailove, već pođite direktno na društvenu mrežu koristeći vaš browser ili mobilnu aplikaciju. Ne klikajte na linkove koje dobijate putem maila. Takođe, aktivirajte dvostepenu provjeru svih vaših računa u slučaju da se neko na njih pokuša logovati s nepoznatog računara ili drugog uređaja.

Lažno predstavljanje

Ova prevara radi na taj način da počinioci Vašem kolegi ukradu račun na društvenoj mreži ili e-mail te nakon toga šalju lažne mailove svim kontaktima. Ti mailovi nerijetko imaju attachment ili link na lažnu stranicu za dijeljenje podataka gdje od vas traže da preuzmete fajl. Ako to učinite, na računar ćete dobiti desktruktivni malware koji će zaključati sve vaše datoteke i tražiti otkupninu.

Kako to izbjeći?

Ako dobijete neočekivani attachment ili link na stranicu za dijeljenje podataka, ne otvarajte ih. Umjesto toga javite se kontaktu putem drugog kanala komunikacije i javite mu šta ste od njega primili. U slučaju da je račun ukraden, pitajte ga o kakvom se fajlu radi i da li ga je zaista on poslao.

Neočekivani poziv za prijateljstvo

Ovom metodom prevarant duplira račun Vašeg prijatelja te vas nakon toga doda. Nakon što potvrdite, prevaranti mogu pristupiti ličnim informacijama i koristiti ih kako bi pristupio vašem bankovnom računu. Ovo postiže tako da sazna imena Vaše rodbine, kao i Vaš rođendan te ih koristi kako bi odgovorio na tajna pitanja ili čak otkrio Vaše lozinke. Nakon toga čak mogu slati linkove na prevarantske stranice koje od Vas traže novac.

Kako to izbjeći?

Jednostavno: ne prihvaćajte pozive za prijateljstvo koji dolaze od stranaca. Ako netko s kime ste već prijatelji u pravome životu pošalje zahtjev za prijateljstvo, javite im se i pitajte ih imaju li drugi račun. Također, što god radili, ne dijelite privatne informacije koje bi se mogle iskoristiti za logiranje na bankovni račun.

Besplatni Wi-Fi hotspot

Ova prevara radi na naoko jednostavan način. Kriminalac pomoću laptopa uspostavi besplatni Wi-Fi hotspot u kafiću ili u aerodromu. Nakon što se spojite, osoba ima pristup Vašem računaru ili drugom uređaju sa kojeg ste se “spojili” te ga može pretražiti za gomilu ličnih i finansijskih podataka.

Kako to izbjeći?

U postavkama za vaš računar i telefon isključite automatsko spajanje na otvorene Wi-Fi mreže te uključite opciju Ask to join new Networks. Wi-Fi držite ugašenim osim ako ga zapravo koristite. Ako želite da se pridružite wi-fiju u kafiću, tražite od zaposlenog ime mreže prije nego što se spojite. Ako ste na aerodromu, pretražite web prije dolaska kako biste znali ime bežične mreže. Takođe, nipošto ali nipošto ne pokušavajte raditi bilo kakve finansijske transakcije na ovim mrežama. Ako putujete često, investirajte novac i nabavite vlastiti, lozinkom zaštićeni, hotspot koji možete nositi sa sobom.

Lažni antivirus programi

Svi smo se susreli s ovime: surfujemo netom i odjednom posred ekrana iskoči upozorenje da nam je računar inficiran virusima i crvima. Kako bismo ih maknuli, potrebno je prvo pokrenuti lažni program koji bi ih počistio. Problem je u tome što je sam program funkcioniše kao zamka za izvlačenje broja kreditne kartice. Kako bi pobrisao viruse, aplikacija od Vas traži malu nadoknadu, no ni to nije njegovo najjače oružje. On, naime, u sebi sadrži opasni malware kojim kriminalac može pokrasti vaše informacije i faktički Vam preuzeti računar ili drugi uređaj.

Kako to izbjeći?

Jednostavno: ne klikajte na linkove koje nude pop-up reklame. Radije instalirajte robusni i višestruko nagrađivani antivirus kojeg svi preporučuju i pokrećite ga često. Takođe predlažemo da instalirate blokere pop-up-ova u svim browserima. Za svaki slučaj, važne podatke imajte sačuvane na spoljnjem disku.

Tportal