Low cost avioprevoznici prevezli 11 odsto svih turista, Montenegro Airlines se žali

Podijeli

„MA u tom smislu opravdava epitet nacionalnog prevoznika jer je na usluzi turističkoj privredi u periodu kada ka našoj državi saobraćaja veoma mali broj lou kost kompanija. MA svoj red letjenja planira na godišnjem nivou, za razliku od onih kompanija koje svoje letjenje organizuju samo kada postoji velika tražnja, odnosno u periodu visoke ljetnje turističke sezone“, kazali su iz MA.

Predstavnici MA tvrde da je nacionalni avio prevoznik posljednjih godina, tokom perioda visoke ljetnje turističke sezone, prevozio tri puta veći broj putnika u odnosu na ukupan broj putnika svih lou kost kompanija koje su u istom periodu saobraćale ka Crnoj Gori.

Ekonomski analitičar, Vasilije Kostić, smatra da se poboljšanje poslovanja domaće avio kompanije neće desiti ukoliko je država bude štitila od izazova koje konkurencija nameće ili ukoliko Vlada bude sprovodila bilo kakve protekcionističke mjere.

On je naveo da je poslovanje low cost avio kompanija umnogome uticalo na rast avio tržišta u svijetu.

„Ako pogledamo samo površno tu oblast avio saobraćaja, vidjećemo da se ona u svijetu razvijala po eksponencijalnim stopama rasta. Za razliku od njih, u najvećem broju slučajeva tradicionalne avio kompanije, kao što je naš nacionalni prevoznik, zadržavaju postojeći promet putnika ili bilježe blagi rast, ali i niske stope rasta“, objasnio je Kostić.

To, prema njegovim riječima, govori da se u suštini radi o dva različita tržišna segmenta.