Kimova superbomba opet unervozila svjetske berze

Podijeli

Novi sjevernokorejski nuklearni test izazvao je ponovo strah investitora od rizičnije imovine na globalnim tržištima.

Na evropskim berzama su u ponedjeljak cijene dionica pale jer su ulagači oprezni zbog jačanja geopolitičkih napetosti nakon nuklearnog testa Sjeverne Koreje, prenosi Poslovni.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 15.30 sati u minusu 0,51 odsto, nakon što je u petak ojačao 0,4 odsto. Londonski FTSE indeks bio je istovremeno u minusu 0,4 odsto, na 7409 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,3 odsto, na 12.110 boda, a toliko je gubio i pariski CAC koji se kretao oko 5106 bodova.

Tržišni oprez

Na tržištima vlada oprez jer je Sjeverna Koreja u nedjelju izvela šesti i do sada najjači nuklearni pokus detoniranjem, kako tvrdi, hidrogenske bombe koja se može montirati na raketu dugog dometa. To je izazvalo oštre međunarodne osude, ali i rast napetosti u regiji i šire. SAD je zaprijetio vojnim odgovorom ako Sjeverna Koreja zaprijeti SAD-u ili njegovim saveznicima.

“Kao u lošem horror filmu, Sjeverna Koreja svako malo prekine mir na tržištu nekom akcijom koja vas izbaci iz stolice. No, to smo vidjeli već puno puta. Ako ovo nije uvod u američku vojnu akciju, a mi smatramo da nije, tenzije će splasnuti za dan, dva, a tržište se smiriti”, kaže Rob Carnell, direktor u ING-u. No, dok se tržište ne smiri, u fokusu ulagača su investicije koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena.

Zbog toga su u ponedjeljak ujutro porasle cijene državnih obveznica, kao i cijena zlata, koja je ojačala 0,6 odsto, na 1332 dolara po unci, najviši nivo u posljednjih deset mjeseci.

Izraženija zabrinutost

Zabrinutost je bila izraženija na azijskim berzama, posebno u državama koje su bliže potencijalnom sukobu.

U ponedjeljak su pale cijene dionica na Seulskoj berzi, gdje se indeks KOSPI srušio 1,2 odsto. Osim toga, južnokorejska valuta won doživjela je u ponedjeljak najveći pad vrijednosti prema dolaru od mrta.

Na Tokijskoj berzi indeks Nikkei izgubio je 0,93 odsto vrijednosti i zaustavio se na 19.508 bodova. Crvenila se i Hongkonška berza s padom od 0,8 odsto, a jedino su bezbrižni bili investitori na Šangajskoj berzi, ojačavši tamošnji indeks za 0,4 odsto.

Međutim, ne smatraju svi ulagači da je nervoza na globalnim tržištima prolaznog karaktera. Kako je za Bloomberg izjavio Nader Naeimi, fond menadžer u AMP Capitalu koji upravlja sa 110 milijardi dolara imovine, posljednja sjevernokorejska provokacija označava ulazak u “opasnu novu fazu”.

Trećina imovine kojom upravlja Naeimi sastoji se od gotovine i ulaganja u zlato, a očekuje i pad vrijednosti valuta rastućih država.