Ilustracija (Foto: Pixabay)

Dubai gradi najveći aerodrom na svijetu, koštaće 35 milijardi dolara

Podijeli

Dubai je započeo radove na aerodromskom terminalu vrijednom 35 milijardi dolara koji bi nakon završetka trebalo da ima najveći kapacitet na svijetu, rekao je vladar emirata.

Premijer i potpredsjednik Dubaija Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum izjavio je u nedjelju da će novi terminal biti pet puta veći od sadašnjeg međunarodnog aerodroma u Dubaiju i da će prevoziti do 260 miliona putnika godišnje.

Sve operacije na međunarodnom aerodromu u Dubaiju biće prebačene na noviji međunarodni aerodrom Al Maktoum u narednim godinama, rekao je šeik Mohamed.

“Dok gradimo cijeli grad oko aerodroma na jugu Dubaija, uslijediće potražnja za smještajem za milion ljudi. Ugostiće vodeće svjetske kompanije u sektoru logistike i vazdušnog saobraćaja”, rekao je Sheikh Mohammed posredstvom mjreže X.

„Gradimo novi projekat za buduće generacije, osiguravajući kontinuiran i stabilan razvoj za našu djecu. Novi objekat biće svjetski aerodrom, Dubaijeva luka, njegovo urbano središte i njegov novi globalni centar”, dodao je.

Kada bude završen, međunarodni aerodrom Al Maktoum, koji je otvoren 2010. godine, biće novo sjedište vodećeg avioprevoznika Emirates i imaće pet paralelnih pista i 400 izlaza za avione.

Paul Griffiths, izvršni direktor Dubai Airports, rekao je da će razvoj učvrstiti poziciju Dubaija kao vodećeg avio-čvorišta.

“Rast Dubaija je uvijek išao ruku pod ruku s rastom njegove vazdušne infrastrukture i danas vidimo još jedan hrabar korak na tom putu”, rekao je Griffiths u izjavi.

Međunarodni aerodrom Dubai je najprometniji aerodrom na svijetu za međunarodna putovanja već 10 uzastopnih godina, što dovodi do opterećenja kapaciteta ovog objekta.

Skoro 87 miliona putnika koristilo je tranzitno čvorište prošle godine, što je više od nivoa prije pandemije.

Dubai je najavio rekordnih 17,15 miliona međunarodnih posjetilaca u noćenju u 2023, skoro 20 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.