London
London, ilustracija (Foto: Pixabay)

Trka za čistom energijom mogla bi dovesti do najvećeg rudarskog dogovora u posljednjih nekoliko decenija

Podijeli

Rudarski gigant iz Australije BHP dao je ponudu od skoro 40 milijardi dolara za preuzimanje svog rivala u Velikoj Britaniji Anglo American, što bi bio najveći rudarski ugovor dosad.

BHP je u saopštenju od četvrtka naveo da procjenjuje dionice Anglo American na 25,08 funti (31,40 dolara) po komadu, ili ukupno 31,1 milijardu funti (38,9 milijardi dolara). Ako se završi, akvizicija bi povećala pristup BHP-u rezervama bakra, dodaje se.

Anglo American je u petak saopštio da je odbio predloženu ponudu BHP-a jer “značajno potcjenjuje” kompaniju. BHP ima rok do 22. maja da dostavi zvaničnu ponudu, a australijska rudarska grupa bi mogla istupiti s većom ponudom.

“Velika je šansa da će se BHP vratiti za sto,” rekla je Sophie Lund-Yates, vodeći analitičar kapitala u Hargreaves Lansdownu.

Bakar je bitna komponenta u nekim tehnologijama obnovljivih izvora energije, uključujući solarne panele i električna vozila , kao i u električnim mrežama. I veoma je tražen: cijena bakra na Londonskoj berzi metala porasla je više od 15% ove godine na skoro 10.000 dolara po metričkoj toni, što je najviši nivo u posljednje dvije godine.

“Prvo i najvažnije predloženo preuzimanje se odnosi upravo na bakar”, rekao je za CNN William Tankard, glavni analitičar osnovnih metala u CRU Group.

Ogromne kompanije

BHP je drugi najveći svjetski proizvođač iskopanog bakra, dok je Anglo American deveti po veličini, prema analizi CRU grupe. Njihova kombinacija bi privukla pažnju nadležnih za zaštitu konkurencije širom svijeta, dodao je Tankard.

Pod uslovima odbijene ponude BHP-a, posao bi bio vrijedan više od 38,3 milijarde dolara koliko je vrijedjela akvizicija švajcarske Xstrate od strane robne kompanije Glencore 2012. godine, prema podacima Dealogica. To bi takođe bilo najveće spajanje ili akvizicija u rudarskoj industriji po vrijednosti od kada je Dealogic počeo prikupljati podatke 2004. godine.

Dionice Anglo American pale su 0,5% u ranoj trgovini u petak na 25,48 funti (31,89 dolara), nakon što su prethodnog dana skočile 16% nakon vijesti o ponudi BHP-a. Dionice australijske kompanije u petak su pale za 4,6%.

BHP već neko vrijeme traži da se širi u industriji bakra. Prije godinu dana, kompanija sa sjedištem u Melburnu kupila je australijskog rivala Oz Minerals kako bi proširila svoj pristup bakru i niklu.

Otkup Oza bio je dio strategije BHP-a da “zadovolji rastuću potražnju za kritičnim mineralima potrebnim za električna vozila, vjetroturbine i solarne panele”, rekao je izvršni direktor kompanije Mike Henry u izjavi u to vrijeme.

Tankard iz CRU grupe nazvao je bakar „sveprisutnom robom koja je okrenuta budućnosti“. “Bilo da govorimo o električnim vozilima ili data centrima, ili opštoj elektrifikaciji… postoji zajednička tema, a ta tema je bakar.”

Loše vijesti za London?

Anglo American je jedna od najvećih kompanija listiranih na Londonskoj berzi i pristup BHP-a mogao bi podstaći zabrinutosti zbog egzodusa poslova sa londonskog tržišta.

Wael Sawan, izvršni direktor Shell-a, rekao je za Bloomberg prošlog mjeseca da vjeruje da je listing energetskog giganta u Londonu učinio kompaniju “potcijenjenom”, praveći poređenja sa njenim mnogo većim rivalima Exxon Mobil-om i Chevron-om, oba izlistana na berzi u Njujorku.

To je podstaklo spekulacije da bi naftni gigant vredan 186 milijardi funti (232 milijarde dolara) mogao da zamijeni London za Wall Street, preokret koji bi zadao ogroman udarac glavnoj britanskoj berzi. Nekoliko kompanija je već premjestilo svoje primarne listinge negdje drugdje ili izabralo upravo Njujork za izlazak na berzu posljednjih godina.

Ponuda za Anglo American “pronijeće svježinu u Londonu”, napisala je Susannah Streeter, šefica odjela za novac i tržišta Hargreaves Lansdowna, u bilješci u četvrtak. “Postoji zabrinutost da bi, ako dogovor prođe, to mogao biti vrh ledenog brijega i da bi još giganata moglo napustiti berzu u Londonu.”