Miodrag Kostić kupuje prezaduženu Viktorija grupu

Podijeli

MK grupa je prije nekoliko dana uputila ponudu za kupovinu šabačke kompanije Viktorija grupa koja je prezadužena i rješenje vidi u novom vlasniku.

Kako piše novosadski 021, stavovi dvije strane u razgovorima s približeni, pa se može očekivati da do kraja godine dođe do realizacije. Tako će se u okviru MK grupe naći Sojaprotein, šidska uljara Mladost, subotički Veterinarski zavod…

Uzrok problemima u kompaniji je i već peta uzastopna sezona niskih cijena ratarskih proizvoda na svjetskim berzama.

U Viktoriji su dugo očekivali preokret i dalje otkupljivali, doduše nešto manje količine. Ali cijene pošenice, kukuruza, soje, ječma su već pet godina na veoma niskom nivou. 

Kada su prije dva mjeseca bankari prestali da reprogramiraju dugove i zatražili isplatu dospjelih rata, nada je definitivno pokopana. Postalo je jasno da će se rješenje tražiti u vraćanju duga prodajom preduzeća. 

Sa druge strane, MK grupa ovih dana prodaje šećerane. Kako je 7. oktobra u Evropskoj uniji prestao da važi sistem kvota za proizvodnju šećera iz repe, Kostić je procijenio da će njemačke, francuske i austrijske šećerane podići proizvodnju i ne samo povećati svoj udio, već će i izvoziti izvan Unije. 

Tu će se, pak, sučeliti sa šećerom dobijenim iz trske, nešto slabijeg kvaliteta, ali dosta jeftinijeg od repinog. Da bi prodali robu moraće sniziti cijenu. Tako će se, prema predviđanjima MK grupe, izvan unije naći repin šećer po niskim cijenama. 

MK grupa je izuzetno zainteresovana da uđe u posao sa uljem, pa će Viktoriju kupiti i ako ne proda šećerane, piše 021.