Izbor sedam mobilnih aplikacija za posao u 2017. godini

Podijeli
 
Volim da eksperimentišem sa različitim aplikacijama koje mogu da mi pomognu da budem produktivniji u onome što radim.
 
Do sada sam preuzeo i isprobao verovatno više od 300 različitih aplikacija koje se tiču različitih sfera posla i života.
 
U nastavku pogledajte kojih 7 aplikacija sam najviše koristio prošle godine i na koji način su mi pomogle:
 
#1. Asana
Asana je program za upravljanje zadacima i obavezama zaposlenih koji koristimo u našem timu. Aplikacije je vrlo jednostavna za korišćenje, a pored mobilnog telefona dostupna je i za računar i tablet. U Asana-i započinjem planiranje radnog dana ali i planiranje novih projekata. Osim svojih obaveza ovde smeštam i obaveze ostalih zaposlenih i pratim da li su završene. Postoje različite vrste notifikacija pomoću kojih mogu da znam da li je neko završio zadatak koji mu je dodeljen ili nije. U aplikaciji se mogu davati i komentari na zadatke ali i dodavati dokumenta što može biti vrlo korisno, posebno ukoliko se pravi više verzija nekog dokumenta.
Aplikaciju možete preuzeti za iOS ili Android.
 
 #2. Fantastical 2
Fantastical je aplikacija za kalendar koju koristim umesto standardne iOS aplikacije. Kroz ovaj kalendar sinhronizujem timski Google kalendar koji je vezan za moju poslovnu e-mail adresu kao i Google kalendar koji je vezan za moju privatnu adresu i privatne obaveze. Aplikaciju manje koristim da bi unosio događaje a više da bi imao njihov pregled, jer događaje najčešće unosim kroz Google kalendar na mom računaru ili se unose direktno kada dobijem poziv mailom. Posebno mi se sviđa Widget ove aplikacije koji prikazuje za koliko počinje sledeći sastanak koji sam uneo u kalendar i koliko će trajati. Za one koji možda ne znaju, widgeti su dodaci aplikacija koje su instalirane na telefonima i koji se pojavljuje na specijalnom ekranu koji se na iPhone uređajima nalazi levo od Home (osnovnog) ekrana.
Aplikaciju možete preuzeti za iOS.
 
 #3. Slack
Slack je aplikacija koju koristimo za komunikaciju u okviru tima. Većina ljudi za ove potrebe koristi grupe koje kreiraju na Viber-u, koji ima ipak određena ograničenja kao što je recimo odsustvo pretrage. Praktično smo svu komunikaciju izmestili iz mail-a i premestili je u Slack. Ovde razmenjujemo poruke, slike, dokumenta i sve ostale stvari koje su nam važne. Komunikacija se obavlja kroz kanale koje smo formirali na osnovu proizvoda koje imamo. Pored verzije za iOS i Android, koristimo i PC verziju ove aplikacije. Sva komunikacija može da se pretražuje što je jedna od glavnih prednosti u odnosu na Viber.
Aplikaciju možete preuzeti za iOS ili Android.
 
 #4. Canva
Canva-u koristimo za kreiranje objava na društvenim mrežama, a najviše za Instagram. Aplikacija je vrlo jednostavna za korišćenje i u samo nekoliko koraka možete kreirati citate za Instagram ili grafiku za Facebook reklamu. Sve objave sa citatima na Instagramu pravimo pomoću Canva-e, a kada to radimo sa mobilnog telefona potrebno je manje od 5 minuta. Pored mobilne aplikacije postoji i odlična Web verzija koja pruža dodatne mogućnosti vezano za dizajn i za čuvanje kreiranih objava.
Aplikaciju možete preuzeti za iOS ili Android.
 
 #5. Evernote
Bez obzira sto Evernote koristim manje nego ranije jer su nam svi poslovni mailovi na Google pa dosta dokumentacije smeštam na Google drive, i dalje je vrlo korisna za nekoliko stvari: pisanje blogova, čuvanje brzih beležaka koje zapisujem na post-it nalepnicama ili slučajnom papiru na koji naidjem tako što ih slikam, slikanje flajera za hranu ili neku drugu vrste reklame koja mi je zanimljiva, čuvanje e-knjiga koje preuzimam sa Interneta. Poslednja verzija aplikacije je zaista odlična jer je mnogo jednostavnija za korišćenje od prethodnih.
Aplikaciju možete preuzeti za iOS ili Android.
 
 #6. Scannable
Jedna od najkorisnih aplikacija koju imam na mom telefonu a koja služi za brzo skeniranje. Kada imate priznanicu, fakturu ili nekoliko stranica teksta koja želite da skenirate ova aplikacija je odlično rešenje. Pocvezana je sa Evernote nalogom i nakon skeniranja dokument možete odmah smestiti u Evernote ili ga poslati mail-om na neku adresu. Skeniranje je vrlo kvalitetno i sve što treba da uradite jeste da uključite aplikaciju i prinesete telefon iznad papira koji želite da skenirate a Scannable će sam odrediti granice skeniranja i pojačati tekst a posvetlili papir. Dostupna je samo u verziji za iOS.
Aplikaciju možete preuzeti za iOS.
 
#7. DayOne
Prethodnih nekoliko godina pokušavam da uvedem naviku pisanja dnevnika. Pokušavao sam na razne načine, ali se najbolje pokazala ova aplikacija. Sviđa mi se jer nema previše opcija, samo kliknem na današnji datum i počnem da kucam. Podržava unošenje slika, a poslednja verzija ima opciju da vas svaki dan obavesti šta ste upisali na isti datum neke od prethodnih godina. Dostupna je samo u iOS verziji.
Aplikaciju možete preuzeti za iOS.
 
Vremenom sam zaključio da je bolje imati što manje instaliranih aplikacija na telefonu, jer nam svaka od njih odvlači određeno vreme tokom dana, što može biti problem ukoliko nam aplikacije nisu potrebne.