Sedam od deset najboljih poslovnih koledža na svijetu je u SAD

Podijeli

Londonski magazin The Financial Times (FT) objavio je godišnji izvještaj sa rang listom 100 najboljih koledža na svijetu za 2018, gdje se izučava ekonomija i biznis.

U prvih 10 najboljih škola čak sedam dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), uključujući i prvo mjesto koje je zauzeo biznis koledž Stanford.

FT rang lista sastavlja se na osnovu odgovora svršenih studenata i podataka preuzetih iz svake škole, a obuhvata 20 različitih kriterijuma, kao što je prosječna plata tri godine nakon diplomiranja, prosječno povećanje plaća i osjećaj opravdanosti plaćanja školarine u odnosu na ono šta se dobilo tokom školovanja.

Izvještaj ističe i postotak studenata koji su pronašli posao ili prihvatili ponudu za posao u roku od tri mjeseca nakon diplomiranja, a sadrži niz kriterijuma povezanih sa polom, uključujući broj studentkinja i članova osoblja na svakom predmetu.

Dominacija američkih koledža

Poslovni koledž Stanford, koji je na prošlogodišnjoj rang listi bio drugi, skupio je najveći broj bodova u nekoliko kategorija, uključujući i visinu zarade svršenih studenata tokom tri godine nakon diplomiranja, i ona je najveća od svih isipitivanih fakulteta.

Diplomci sa Stanforda prosječno zarađuju 214,7 hiljade američkih dolara, što je 114 odsto više u odnosu na primanja prije školovanja.

Čak 87 odsto svršenih studenata sa Stanforda, klasa 2014. godine, pronašlo je posao u roku od tri mjeseca nakon primanja diplome.

Ipak, Stanford nije u svim kategorijama tako briljirao. Zauzeo je 70. mjesto u kategoriji “odnos cijene i kvaliteta”, odnosno, osjećaj vrijednosti naučenog gradiva u odnosu na troškove školarine. Ta kategorija se računa uz pomoću parametara kao što su trenutna plata, dužina školovanja, troškovi školovanja i slično.

Prošlogodišnji pobjednik pao na drugo mjesto

Poslovni koledž Insead, sa duplim sjedištem u Parizu i Singapuru, prošle godine je bio prvi na listi, a ove godine je na drugoj poziciji. Insead je dobio najviše ocjene u više kriterijuma, između ostalog i po odnosu cijene i kvaliteta a na visokom je mjestu i po preporukama bivših studenata, gdje su anketirani birali tri škole koju bi preporučili mladim kolegama koji još nijesu izabrali koji koledž bi pohađali.

Ipak, poslovna škola Harvard, koja je zauzela peto opšte mjesto, je škola sa najviše preporuka u 2018. godini, dok je Stanford drugi.

Diplomci sa Inseada prosječno zarađuju 177,1 hiljadu američkih dolara, što je 105 odsto više u odnosu na period prije studiranja.

Treći koledž na listi je Wharton, Univerzitet Pensilvanije. On je dobio mnogo poena u kategoriji pronalaska posla nakon studiranja, s obzirom da je 93 odsto od 95 anketiranih diplomaca počelo da radi u prva tri mjeseca nakon završetka studija.

Oni sa diplomom Whartona prosječno zarađuju 190,8 hiljada američkih dolara, odmah nakon kolega s Stanforda i Harvarda.

Wharton se može pohvaliti i polnim balansom, s obzirom na odnos 56% muškaraca i 44% žena među studentima. Ono čime se taj koledž ne može pohvaliti jeste odnos cijene i kvaliteta, po čemu je zauzeo daleko 98. mjesto.

Investitor.me