Zašto CBCG smjenjuje viceguvernerku Irenu Radović

Podijeli

Viceguvernerka Centralne banke Irena Radović poručila je da je inicijativa da bude razriješena sa funkcije člana Savjeta nezakonita, neprofesionalna i neljudska.

Savjet Centralne banke, kojim je predsjedavao Radoje Žugić, jednoglasno je na sjednici u ponedjeljak utvrdio da su ispunjeni uslovi za razrješenje člana Savjeta – viceguvernerke Irene Radović prije isteka mandata i dostavio Skupštini Crne Gore predlog za njeno razješenje.

U obrazloženju se tvrdi da viceguvernerka dr Irena Radović nije pokazala potrebni nivo stručnosti, da je odala poslovnu tajnu i predlagala odluke u ličnom interesu.

Prijedlog za njeno razrešenje su potpisali članovi Savjeta dr Radoje Žugić, dr Nikola Fabris, Miodrag Radonjić, Asim Telaćević, dr Srđa Božović, dr Milorad Jovović i dr Milivoje Radović.

“U ostvarivanju dužnosti i ovlašćenja viceguvernera za kontrolu bankarskog sistema dr Irena Radović nije pokazala odgovarajući nivo stručnosti i efikasnosti, što je rezultiralo i predlaganjem određenih rješenja za koja je utvrđeno da su mogla imati ozbiljne posljedice i rizik po stabilnost bankarskog sistema i negativno uticati na ugled i integritet CBCG”, navedeno je u obrazloženju prijedloga za smjenu, Radović, kako ističu, nije poštovala ni politike, procedure i proces odlučivanja uspostavljene aktima CBCG.

Radović je u dopisu koje objavljuje CdM navela da se nalazi u bolnici Oto Vagner u Beču, gdje je hospitalizovana, na Odjeljenju za pulmologiju, od 27. juna.

Slijedi izjava u cjelosti:

Posredstvom informacije sa sajta Centralne banke Crne Gore saznala sam da je Savjet Centralne banke Crne Gore danas usvojio inicijativu za moju smjenu sa mjesta viceguvernerke prije isteka mandata i dostavio Skupštini Crne Gore, kako stoji u objavi. Sjednicom Savjeta predsjedavao je guverner Radoje Žugić, koji je postupak pokrenuo i iza njega stoji u cjelosti. Ta inicijativa i postupak koji je uslijedio su protivzakoniti, neprofesionalni i neljudski.

Inicijativa za moju smjenu, da za nju postoje valjani razlozi, mogla je i morala biti pokrenuta ili prije mog odlaska iz zemlje, na specijalizaciju na MMF Instititutu u Beču koja traje do 21.07. 2018 i na koju sam otišla potpisavši Ugovor sa guvernerom Žugićem, ili po mom povratku u zemlju.

Inicijativu za moju smjenu, koliko sam obaviještena, guverner Žugić po hitnoj proceduri uvrstio je na dnevni red Sjednice Savjeta CBCG od 28. juna 2018. godine. Razlozi za inicijativu kao i sadržaj iste upućeni su mi, mimo propisa, tek nakon te sjednice i tek nakon što sam insistirala i upozoravala da moram biti upoznata sa njom. Obraćajući se, potom, u formalnom obraćanju Savjetu zavedenom preko Arhive CBCG pobila sam, jednu po jednu, stavku koja se navodi u guverenerovoj “presudi”. Pozivam zato CBCG da, ako nema straha od onoga što sam napisala, to moje obraćanje Savjetu objavi javno.

Da atmosfera “prijekog suda” bude potpuna – od mene je zatraženo da se vratim u Podgoricu uprkos punoj svijesti o narušenom zdravstvenom stanju i hospitalizaciji, koja je u toku.

Zbog svega toga – odluka Savjeta CBCG je nezakonita, neprofesionalna i nečasna, njome su grubo prekršena moja osnovna prava kao zaposlenog i mene lično kao građanke Crne Gore.

Dodatno, četvorici od sedam prisutnih članova Savjeta CBCG koji su odluku donijeli mandat je istekao u novembru 2016. godine. Povrh svega – učinjena je povreda zakona i time što je moja smjena inicirana 28. juna 2018. godine u uslovima kad sam 30. aprila 2018. godine pokrenula sudski spor protiv Radoja Žugića kao predstavnika Poslodavca i Radoja Žugića lično, za diskriminaciju i mobing mene kao viceguvernerke, pred Osnovnim sudom u Podgorici. Taj je postupak u toku.

U periodu koji je prethodio mom odlasku na speciljalizaciju, naime, moji odnosi sa guvernerom Žugićem bili su poremećeni tako i toliko da sam, nakon neuspjele medijacije, bila prinuđena da podnesem tužbu. Neki od razloga za tužbu nalaze se u činjenicama da je guverner više mjeseci odbijao komunikaciju nužnu za obavljanja mog i njegovog posla – ključnog u CBCG za stabilnost finansijskog sistema; smjene rukovodilaca u mom sektoru bez konsultacije sa mnom i bez bilo kakvog obrazloženja; zaduživanja drugog viceguvernera zadacima iz domena moje zakonske nadležnosti uz neinformisanje ključnih ljudi sektora kontrole banaka i mene kao nadležnog viceguvernera; opasnog i nezakonitog zadržavanja bitnih informacija za kontrolu banaka i uskraćivanja mi prava da raspolažem informacijama o takvim i drugim aktivnostima u CBCG kada ih zatražim kao viceguverner i član Savjeta CBCG. Takođe, zbog grube povrede disciplinske odgovornosti podnijela sam inicijativu za pokretanje disciplinskog postupka protiv bliske saradnice guvernera Žugića. I taj postupak je u toku.

Teško je, nakon svega, izbjeći zaključak da se suočavam sa odmazdom čovjeka koji vjeruje da je iznad zakona, institucija i sistema.

Tvrdim da sam časno, bez propusta i na visoko profesionalan način radila od imenovanja u CBCG do danas. U vezi za aktivnostima guvernera Radoja Žugića, zatražiću postupanje nadležnih organa, uključujući i tužilaštvo.