Vlada planira otkaze za 1.800 službenika na državnom i lokalnom nivou

Podijeli

Vlada Crne Gore usvojila je u četvrtak dugo očekivani Plan optimizacije javne uprave. Prema planu, u koji je Portal Analitika imao uvid, do kraja godine, broj zaposlenih u državnoj upravi biće smanjen za tri odsto, odnosno za 1.179 činovnika, dok će se u opštinama broj službenika morati umanjiti za pet odsto, odnosno – rješenja o otpustu će dobiti 608 opštinara, piše Portal Analitika.

Uz to, Plan predviđa i rigoroznu mjeru: moratorijum na zapošljavanje u državnoj upravi na neodređeno i određeno vrijeme – u narednih godinu dana!Zatim prestanak radnog odnosa na određeno vrijeme istekom roka na koji je radni odnos zasnovan bez mogućnosti produženja u ovih godinu dana, odnosno prestanak radnog angažmana lica angažovanih po drugim osnovama po isteku vremena na koje su ta lica angažovana.

Da li će zaista biti tako: Poslovično umjerena i precizna ministarka javne uprave Suzana Pribilović, odmah nakon sjednice Vlade, kazala je da se Planu optimizacije javne uprave nije pristupilo kroz prizmu otpuštanja, kako se često pominje u javnosti, već je plan posmatran kao dio širih reformskih programa, a sve u cilju efikasnije javne uprave.

Dodala je da pomenuti plan ima za cilj povećanje efikasnosti i efektivnosti javne uprave, naročito u segmentu pružanja usluga građanima i privredi.

Vlada u saopštenju takođe nije pomenula riječi “otkaz” i “otpuštanje”, no izraz “redistribucija” zaposlenih.

“Predviđeno je da se to sprovede kroz usvajanje i implementaciju plana optimizacije i redistribuciju i/ili smanjenje broja zaposlenih u skladu sa potrebama uprave, uključujući suočavanje sa izazovima evropskih integracija”, piše taksativno u vladinom saopštenju.

Biće i otpuštanja i zapošljavanja do 2020. godine: U prilog tome govore i ostali vladini dokumenti koji osim otpuštanja pominju i novo zapošljavanje.Kao što je napisano, ciljana vrijednost smanjenja broja je do kraja godine za 1.179 zaposlenih, dok se istovremeno, prema Programu pristupanja Crne Gore u EU za period 2018-2020. godine planira jačanje kapaciteta za 464 zaposlena u 44 institucije, što predstavlja rast zaposlenih od 1,8 odsto.

Prema Kadrovskom planu, Vlada planira se još veći rast, odnosno zapošljavanje 704 državna službenika i namještenika u 2018. godini.Sve ovo praktično znači da će u državnoj upravi do 2020. godine biti i otpuštanja i novog zapošljavanja u skladu sa potrebama.

Opširnije na Portalu Analitika