Vlada priprema otkaze u državnim firamama, prva na udaru željeznička preduzeća

Podijeli

Vlada Crne Gore naložila je ministarstvima da otpočnu postupak optimizacije radnih mjesta u privrednim društvima čiji je većinski vlasnik država.

To konkretno znači da će poruke Plana optimizacije javne uprave Crne Gore 2018-2020, kako se popularno zove plan otpuštanja u javnom sektoru i opštinama, važiti i za državna privredna društva.Prema tom planu, do kraja ove godine biće otpušteno uz otpremnine 1.179 državnih službenika i 608 opštinara, ne računajući zaposlene na određeno koji po automatizmu moraju kući. Tačan broj otpuštenih u državnim preduzećima pojedinačno, tek treba da se utvrdi.

Na direktno pitanje Portala Analitika da li će optimizacija važiti i za veoma uspješna državna preduzeća kao što su EPCG, CGES, CEDIS, Plantaže, Luka Bar…, visokopozicionirani službenik Vlade je odgovorio: “Važiće za sve”.Interesantno je da da u Planu optimizacije, koga je prva eksluzivno predstavila Analitika, nigdje ne pominju privredna društva, već je Vlada naložila optimizaciju u tim preduzećima – posebnim zaključkom.

Najava optimizacije broja zaposlenih u državnim preduzećima, kako se uljepšano zove zahtjev za otpuštanje viškova, predstavlja iznenađenje samo za neobaviještene.

Naime, ministarka javne uprave Suzana Pribilović je prije nekoliko dana najavila obavezu ministarstava da formiraju svoje sektorske radne timove, kako bi se u potpunosti ispratila implementacija plana optimizacije – najvažnijeg ovogodišnjeg reformskog iskoraka Vlade.

Takođe, podsjetila je na obavezu ministarstava da otpočnu postupak optimizacije, u skladu sa zaključkom Vlade, u privrednim društvima u većinskom državnom vlasništvu sa aspekta zaposlenosti i njihove funkcionalnosti.

Izlaganje precizne ministarke nije ostalo zapaženo u javnosti, ali je jasno koja bi se državna preduzeća pod hitno morala “optimizovati”.

Prva na udaru će se, svakako, naći željeznička preduzeća koja, ako se izuzme Montekargo, godinama nazad negativno posluju, uprkos naporima da to stanje poprave.

U Crnoj Gori najveći gubitaši su iz sektora saobraćaja, osim superprofitabilnih Aerodroma, pa je nacionalni avio prevoznik Montenegro Airlines (MA) ostvario lani gubitak od 4,6 miliona eura ne računajući dubioze iz prethodnih godina.

MA zapošljava oko 400 radnika, a dobro upućeni navode da se taj broj mora smanjiti na 250 uz dobro koncipiran socijalni program.

Luka Bar je lani ostvarila profit od oko 941.000 eura, a zapošljavala je 426 radnika.

Plantaže su, prema izvještaju, na kraju 2017. godine zapošljavale 665 radnika, a tokom prošle godine ostvarile su dobit od 2,2 miliona eura.

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je na kraju prošle godine zapošljavala 942 radnika, prošle godine ostvarila minus od 946 hiljada eura, ali je već na tromjesečju ostvarila fantastični dobitak od 31,8 miliona eura.

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) je lani ostvario dobit nakon oporezivanja u iznosu 4,67 miliona eura, a u toj energetskoj kompaniji bilo je zaposleno oko 340 radnika.

Opširnije na Portalu Analitika