Susret od kojeg najviše strahuju u Evropskoj uniji

Podijeli

“Složiti se s Rusijom je dobra stvar, a ne loša”, ustvrdio je američki predsjednik Donald Tramp na samom početku susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, na mini samitu lidera dvojice lidera istinskih svjetskih velesila, SAD-a i Rusije.

Ipak, ovaj susret dolazi sa svojevrsnom gorčinom u ustima, gorčinom koju osjećaju američki zapadni saveznici, Evropska unija i članice NATO-a. Na svojoj evropskoj turneji, na kojoj je prisustvovao sastanku lidera NATO-a američki predsjednik je gotovo zaprijetio da će napustiti NATO, savjetovao britanskoj premijerki Terezi Mej da tuži EU umjesto da pregovara o Brexitu, najavio je kako odnosi s Velikom Britanijom baš i nijesu toliko posebni kao što to London tvrdi… Jednom riječju, ionako načete odnose s dugogodišnjim saveznicima, a zatim se susreo s Putinom kako bi razgovarao o bilateralnim odnosima s Rusijom.

Ruski igrač?

Susret u Helsinkiju iniciran je nakon što je odbijen Trampov zahtjev od prije nekoliko mjeseci da se Rusija ponovo primi u klub G7 iz kojeg je izbačena nakon aneksije Krima. Američkim, ali i evropskim analitičarima prilično je čudno zbog čega Donald Tramp, uprkos svom prilično grubom stavu koji ima prema saveznicima, toliko insistira na ponovnom zagrijavanju odnosa s Moskvom, pogotovo imajući na umu prilično nejasne odnose Trampa i Kremlja u vrijeme američkih izbora na kojima je dobio predsjednički mandat, piše Poslovni dnevnik.

U pojedinim analizama se čak otvoreno ocjenjuje kako je Tramp svojevrsni Putinov “igrač” preko kojeg Rusija ruši odnose među zapadnim saveznicima. U tom svjetlu posmatraju se i Trampovi tvitovi koje je odaslao iz Helsinkija, samo nekoliko sati prije nego se susreo s Vladimirom Putinom, tvitovi u kojima za loše odnose zapada s Rusijom optužuje, ni manje ni više, nego vlastitu državu.

“Naši odnosi s Rusijom nijesu bili nikad lošiji zahvaljujući dugogodišnjoj američkoj gluposti i svojevrsnom namještenom lovu na vještice!”, stoji u Trampovom tvitu na koji je Ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo jednostavnom rečenicom: Slažemo se!

Pri tome Tramp se ni jednom riječju, komentarišući odnose zapada i Rusije, nije osvrnuo na nekoliko gorućih pitanja zbog kojih su proteklih godina uvedene sankcije Moskvi i zbog kojih su, s pravom ili ne, protjerivani diplomati i rušeni ekonomski odnosi. Nije spomenuo aneksiju Krima, ulogu Rusije u pobuni u Ukrajini, nije spomenuo podršku Asadu u Siriji i cijeli niz drugih pitanja oko kojih se, bar nominalno, lome koplja na međunarodnoj političkoj pozornici. Niti su ova pitanja uopće bila tema jučerašnjeg sastanka u Helsinkiju.

Transformacija NATO-a

“Razgovaraćemo o međusobnim odnosima, o ekonomiji i o nuklearnom programu. I vrlo kratko dotaknućemo se i našeg zajedničkog prijatelja, kineskog predsjednika Ksija”, kazao je Tramp pred početak susreta, za vrijeme doručka s finskim predsjednikom kao nominalnim domaćinom susreta.

“Mislim da imamo sada odličnu priliku kao dvije zemlje koje, iskreno govoreći, nijesu imale baš najbolji odnos u posljednje vrijeme, popraviti stvari. I mislim da bi ostatak svijeta htio vidjeti da smo u dobrim odnosima. Naše dvije zemlje su najveće nuklearne sile i pod našom kontrolom nalazi se 90 odsto nuklearnog arsenala na svijetu. Kada se slažemo, to je dobra stvar”, ocijenio je Tramp.

Naravno, niko ne sumnja da su mirovni razgovori ili razgovori o saradnji između SAD-a i Rusije dobra stvar, ali evropski saveznici nijesu srećni kada istovremeno američki predsjednik ruši odnose s tradicionalnim saveznicima. Do te mjere da se razmatra mogućnost kako bi NATO mogao uskoro promijeniti ulogu, kako bi povlačenjem SAD-a iz saveza mogao biti transformisan u svojevrsnu evropsku vojsku, bez prevelikog uticaja SAD-a.