BMW u Mađarskoj gradi fabriku vrijednu milijardu eura

Podijeli

Njemački proizvođač automobila BMW najavio je da će izgraditi novu fabriku automobila u istočnoj Mađarskoj, kapaciteta 150 hiljadu vozila godišnje, u šta će uložiti milijardu eura.

Taj projekt bi mogao da doprinese rastu mađarske ekonomije i jačanju njegove pozicije – regionalnog centraa za proizvodnju luksuznih automobila, ocjenjuje Reuters.

Nova fabrika godišnjeg kapaciteta proizvodnje od 150 hiljada automobila biće izgrađena u blizini grada Debrecena, koji se nalazi 230-ak kilometara istočno od Budimpešte, objavio je BMW.

To ulaganje će pomoći BMW-u da proširi proizvodne kapacitete u Evropi, gdje prodaju oko 45 odsto svojih automobila.

“Naša nova fabrika u Mađarskoj moće će da proizvodi modele automobila BMW s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem i električne modele – sve na istoj proizvodnoj traci”, kazao je Oliver Zipse, član uprave BMW-a zadužen za proizvodnju.

Time se BMW pridružuje Daimleru i Audiju koji takođe imaju fabrike automobila u Mađarskoj.

Proizvodnja automobila sada čini oko trećine mađarskog izvoza, a s BMW-om bi to moglo narasti na najmanje 40 odsto, kazao je Peter Virovacz, analitičar u banci ING u Budimpešti.

Dodaje da bi novi BMW-ovi kapaciteti mogli pomoći djelimično nadoknaditi za očekivano usporavanje ekonomskog rasta u 2019. i 2020. kad presuše sredstva iz EU fondova, te da će donijeti strano ulaganje u manje razvijeni istočni region u Mađarskoj.

On ipak upozorava da će taj projekt povećati zavisnost Mađarske od automobilske industrije, a time i njenu izloženost svakom cikličnom naglom padu prodaje automobila u slučaju globalne ekonomske krize.

“Najveći upitnik što se tiče toga ulaganja biće mađarsko tržište rada… ionako je već sada jako teško naći 1.000 radnika, a kamoli kroz dvije godine”, ističe on.

Mađarska, kao i mnoge druge srednjeevropske ekonomije, muku muči s ozbiljnim nedostatkom radnika, dijelom zahvaljujući masovnom iseljavanju na zapad zbog većih zarada.