EPCG ostvarila dobit veću od svih 15 banaka zajedno

Podijeli

Elektroprivreda Crne Gore ostvarila je u prvih šest mjeseci ove godine neto dobit od oko 42,88 milion eura, što je više od dobiti svih 15 poslovnih banaka koje posluju u Crnoj Gori, zajedno.

Bankarski sistem je od januara do juna ostvario ukupan profit od 31,8 miliona eura, što je čak 11 miliona manje od dobiti EPCG. U procentima, EPCG je uspjela zaraditi 34,6 odsto više nego bankarski sektor koji većinom čine banke u stranom vlasništvu.

EPCG je, u prvoj polovini 2018. godine, prihodovala 154,47 miliona eura, više od plana 11 odsto i 26 odsto više u odnosu na isti period lani, ranije je saopšteno iz te kompanije u većinskom državnom vlasništvu.

“Glavni razlozi dobrih poslovnih rezultata u prvih pola godine, prije svega su dobra pogonska spremnost i stabilno funkcionisanje proizvodnih objekata, koji su uz dobre hidrometeorološke prilike, uslovili povećanu proizvodnju. Dobrim rezultatima u velikoj mjeri doprinijeli su zaposleni u proizvodnim objektima, ali i naša Direkcija za upravljavljanje energijom”, naveli su u saopštenju.

Dobre rezultate pripisuju i dobroj pogonskoj spremnosti i izuzetnim hidrološkim prilikama.

“Svakako da kontinuirana dobra stopa naplate, uz pojačane aktivnosti na polju snabdijevanja te dodatnim stimulacijama redovnih platiša i unapređenje odnosa sa kupcima, uslovili su još bolje efekte u poslovanju kompanije”, navodi se u saopštenju.

Banke su, s druge strane, kamata zaradile ukupno 66 miliona, a od naknada i provizija 19,2 miliona eura.

Najbolji rezultat ostvarila je CKB, sa profitom od 6,7 miliona eura od kamata 11,6, a od naknada i provizija 3,6 miliona.

Na drugom mjestu je Erste sa 6,5 miliona eura profita od kamata 10.5, a od naknada i provizija 1,5 miliona. Na trećem mjestu je NLB sa 5,5 miliona profita od kamata je uzela 8,8, a od naknada i provizija 1,8 miliona.