Kupovna moć u regionu: Slovenija, Hrvatska pa Crna Gora

Podijeli

Kao i u mnogim drugim ekonomskim parametrima, i po kupovnoj moći Crna Gora je u regionu poslije Slovenije i Hrvatske, a prije ostalih zemalja nekadašnje SFRJ i Albanije.

Posljednji podaci evropskog zavoda za statistiku pokazuju da je kupovna moć Crnogoraca tokom prošle godine bila na nivou 46 odsto evropskog prosjeka.

Gledajući regionalno, zemlje bivše Jugoslavije nalaze se na dnu ljestvice, kada je riječ o kupovnoj moći njenih stanovnika, osim Slovenije, čiji građani imaju 85 odsto moći evropskog prosjeka.

Srbija i Makedonija su, s druge strane, među najsiromašnijim zemalja Evrope, a kupovna moć njenih stanovnika iznosi 37 odsto evropskog prosjeka u 2017. godini.

Hrvatska se drži dobro u poređenju sa južnim susjedima sa kojima je nekada bila u zajedničkoj državi, ali je druga najsiromašnija država Evropske unije. Iza nje je samo Bugarska.

Kupovna moć stanovništva BiH iznosi 32 odsto evropskog prosjeka, i nalaze se na pretposljednjem mjestu najsiromašnijih zemalja Evrope.

Na samom dnu evropske ljestvice standarda su stanovnici Albanije, čija kupovna moć iznosi svega 29 odsto evropskog prosjeka.

Ubjedljivo najbogatiji Evropljani su stanovnici Luksemburga, čija kupovna moć iznosi 253 odsto evropskog prosjeka. Slijede Irci sa 184 odsto, Švajcarci sa 158 odsto i Norvežani sa 150 odsto.

Eurostatovi podaci o kupovnoj moći se smatraju najrelevantnijim, jer u obzir uzimaju bruto domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika i njegov odnos sa tekućim cijenama.