Perspektiva za mlade: Za 20 godina samo Aziji će trebati 240.000 pilota

Podijeli

Ako tražite posao, možete razmisliti o školovanju za pilota i odlasku u Kinu, jer Boeing predviđa da će na azijsko-pacifičkom području u sljedeće dvije decenije biti povećana potražnja za pilotima, tehničarima i kabinskim osobljem, piše BBC.

Ekonomski rast u toj regiji dovešće do rasta bogatstva, a potom i do povećanog broja putovanja, što će stvoriti potrebu za 240.000 pilota i 317.000 kabinskog osoblja do 2037. godine.

Samo Kini će biti potrebna polovina od toga broja. Naime, američki proizvođač aviona procjenjuje da će Kina trebati 128.500 pilota, jugoistočna Azija 48.500, a južna Azija 42.750.

Potražnja za pilotima raste u uslovima kad se očekuje da će stariji piloti u većem broju otići u penziju tokom sljedeće decenije, a jača potražnja za poslovnim avionskim uslugama, kao što su helikopterski prevoz i privatni luksuzni mlažnjaci.

Takva predviđanja stvaraju pritisak na avionsku industriju koja se već bori s nedostatkom pilota i s uskim grlima u treniranju postojećih zaposlenih, prenosi Index.hr.

Boeingove prognoze koriste se za izradu projekcija vezanih uz nove isporuke aviona. Azijsko-pacifičko područje bilježi veliku potražnju za novim letjelicama. Američka avio-kompanija predviđa da će u idućim godinama 40 odsto svih novih putničkih aviona biti dostavljeno avio-kompanijama u Aziji.

Boeing ima ubrzani razvojni program za treniranje pilota, no taj izvor neće biti dovoljan da zadovolji rastuću potražnju industrije.

„Snažna potražnja za pilotima u tog regiji se nastavlja, a očekujemo da će se nastaviti sljedećih nekoliko godina”, rekao je Kit Kuper, potpredsjednik Boeingove službe za treniranje i profesionalne usluge.

Analitičari upozoravaju kako nestašica pilota dovodi u pitanje potencijal rasta avionske industrije.