Da li Google postaje banka, i to najveća na svijetu?

Podijeli

Sljedeće godine kreće primjena evropske Direktive o platnim uslugama 2 (PSD2) zbog koje će banke morati da otvore sisteme trećim stranama, odnosno licenciranim pružaocima platnih usluga te će oni dobiti pristup klijentima banaka.

Kako se zbog toga očekuje velika konkurencija za prevlast u mobilnom plaćanju, tehnološki div Google je požurio s rebrendiranjem Teza, servisa za mobilna plaćanja u Indiji koji će kompaniji poslužiti kao test za evropsko tržište. Tačnije, Tez sada postaje Google Pay, a tehnološki div njime testira novi model mobilnih plaćanja koji se pokazao vrlo uspješnim u slučaju AliPaya i WeChat Paya u Kini, u slučaju brojnih ssistema mobilnih plaćanja u Skandinaviji, te kod Venmoa i Zellea u SAD, piše Jutarnji list.

Aplikaciju je preuzelo već 55 miliona ljudi te je obavljeno 750 miliona transakcija, a Google ima velike ambicije za Google Pay, odnosno bivši Tez. Osim što želi da on postane svojevrsni AliPay u Indiji, želi i da bude konkurentan AliPayu u cijeloj Aziji te drugim rješenjima ove vrste u svijetu, kako je ispričao Daniel Döderlein, osnivač brzorastućeg finansijsko-tehnološkog startupa Auka, prve skandinavske platforme za mobilna plaćanja. U Skandinaviji, naime, više od 65 posto populacije na dnevnoj osnovi koristi sistene mobilnih plaćanja.

Uz to, Google je uveo i funkcionalnost razmjene poruka i mogućnost plaćanja komunalnih i drugih računa, a sljedeći je korak podrška za online i offline maloprodaju te trenutna, odnosno on-the-spot posuđivanja malih iznosa novca.

– Više je nego očigledno da Google ima veliku prednost nad postojećim pružaocima usluga plaćanja (bankama), na kraju krajeva, to je najinovativnija tehnološka kompanija u svijetu. Međutim, poruka i lekcija iz ovog koraka za banke i bilo koga drugoga ko u ovom trenutku misli kako su njihovi modeli sistema mobilnog plaćanja dugoročno sigurni vrlo je jasna – oni to nisu. Već dugo to govorim, a sada postoji i dovoljno dokaza za potvrdu činjenice da tehnološki giganti poput Googlea predstavljaju najveću prijetnju bankama i pružateljima sistema plaćanja – smatra jedna od vodećih fintech prduzetnika u Evropi i svijetu.