Lažne nagradne igre kruže Facebookom, oprezno s davanjem ličnih podataka

Podijeli

Brojni građani su nedavno preko Facebooka dobijali poruke sa lažne stranice kompanije “Voli” u kojoj se navodi da su dobitnici nagradne igre i od kojih se tražilo dostavljanje ličnih podataka.

Ta prevarna praksa nije ništa novo i sigurno će biti još pokušaja zloupotrebe renomiranih brendova kako bi prevaranti od naivnih korisnika uzeli to što žele.

Iz kompanije Voli je saopšteno da oni imaju samo jednu zvaničnu stranicu na Facebooku te da jedino tu korisnici mogu dobiti prave informacije. Dodali su i da je njihovo ime često predmet zloupotrebe na društvenim mrežama, zbog čega apeluju na oprez pri reklamama.

Iako je ovaj vid zloupotrebe u ekspanziji, iz crnogorske agencije za zaštitu ličnih podataka još nema reakcije i upozorenja građanjma.

Za razliku od njih, hrvatske kolege iz Agencije za zaštitu osobnih podataka javno su savjetovali građane da budu oprezni kada je u pitanju davanje ličnih podataka, pogotovo putem interneta

Agencija je tokom avgusta primila veliki broj upita građana koji su dali svoje lične podatke, čak i fotografije ličnih karata za učestvovanje u nagradnim igrama putem Facebook stranica Arena Centra Zagreb, WESTGATE Shopping Cityja, City Centra onea, Konzuma, Huaweija, INA Gas stationa i Lukoila, koje su se pokalaze lažnima, baš kao i nagradne igre.

Stoga iz Agencije mole građane da ne prosljeđuju svoje lične podatke nepoznatim osobama i osobama čiji identitet nije moguće prethodno utvrditi.

Takođe, prije davanja ličnih podataka potrebno je provjeriti vjerodostojnost stranica društvenih mreža, kao i vjerodostojnost samih nagradnih igara, naveli su iz Agencije.