Ostavljanjem kusura od cent ili dva, trgovce častimo 500.000 eura godišnje

Podijeli

Iako Centralna banka Crne Gore ima dovoljno kovanica od jednog i dva centa, trgovci i potrošači ih ne koriste. Umjesto kusura u nepopularnim novčićima potrošači ne traže nikakvu zamjenu pa „zaokruživanjem“ cijena trgovci ostvaruju neplanirani profit.

Prema proračunu portala Investitor, trgovci na taj način godišnje ukupno prihoduju više od 500.000 eura. Proračun je baziran na procjeni broja kasa, računa i prihoda najvećih trgovačkih lanaca u Crnoj Gori

Iako se mnogi potrošači žale da im trgovci ne nude razliku između, recimo, 4,99 i 5 eura, realnost je drugačija: Trgovac je dužan da posjeduje sve kovanice potrebne za vraćanje kusura, a ako potrošač ne insistira na tome – to je njegov problem. Ovdje imamo problem i sociološkog karaktera, jer je mnoge potrošače „sramota“ da traži cent ili dva, a nerijetko se odustaje i od cijelih pet.

Sagovornici portala Investitor iz trgovačkih lanaca kažu da je njihova praksa da vraćaju kompletan kusur potrošačima, ali da se zbog „nezainteresovanosti“ kupaca odustalo od stalne nabavke sitnih apoena u Centralnoj banci.

Oni kažu da se brojni kupci i ne okrenu za ponuđenim kovanicama od pet centi, pa se taj novac na kraju slije u kasu ili džep blagajnika.

U slučaju plaćanja platnim karticama ovog problema nema, jer se prilikom naplate ukucava tačan iznos i taj se iznos skida s računa kupca.

I trgovci se služe trikovima

Nezainteresovanost kupaca za sitnim kusurom trgovci koriste da „zaokruže“ cijenu, naravno, naviše. Kada kasa otkuca konačni račun od, na primjer, 4,97 centi, većina će ih uzeti cijelih pet eura bez ikakvog objašnjenja. Trgovci nerijetko saldo sa kase od 9,98 ili 9,99 eura pročitaju kao 10.

Dešava se i da trgovac ide na „svoju štetu“ pojedinim kupcima, pa iznos od, na primjer, 5,53 eura naplati kao 5,50. Ne treba, međutim, zapostaviti činjenicu da je trgovac sigurno ranije tokom smjene napravio „rezervu“ kusura, pa može ponekad napraviti ovu „čast“ na račun kupca.

Mentalitetski problem

Ovakvo ponašanje kupaca i trgovaca govori o našem odnosu prema novcu generalno. U inostranstvu će vas trgovac čudno gledati ako ne želite da uzmete svoj novac, bez obzira koliki kusur bio u pitanju.

Možda je vrijeme da se zapitamo zašto nam često nedostaje novac – od onoga što ostavimo trgovcima na kraju godine sigurno možemo sebi priuštiti nešto za čim žudimo.

Comments are closed.