“Buba” odlazi u istoriju: Vokswagen prekida proizvodnju popularnog modela automobila

Podijeli

Njemački proizvođač automobila Volkswagen će u julu 2019. godine prestati da proizvodi Bubu, automobil najpoznatijeg dizajna na svijetu, koji je decenijama privlačio poklonike širom svijeta.

Buba ima svoje korijene u nacističkoj Njemačkoj kada je stvoren „narodni automobil“, ali postala je zvijezda uspješnih Disney filmova o automobilu po imenu Herbie.

Nakon decenija uspjeha, prodaja je posljednjih godina padala, posebno na ključnom američkom tržištu jer se američki potrošači sve više okreću većim automobilima.

Volkswagen će, nakon skandala u vezi štetnih emisija dizel vozila i ogromnog investiranja u električna vozila, smanjiti raspon svojih modela pa će se fokusirati na porodične i električne automobile.

Iz kompanije su saopštili da će zadnji modeli Bube biti dostupni u stilu kupea i kabrioleta.

„Gubitak Bube nakon tri generacije, nakon gotovo sedam decenija, izazvaće niz emocija mnogih obožavalaca“, rekao je Hinrih Voebken, izvršni direktor američke Volkswagen grupe.

Bubu je 1930. godine izvorno dizajnirao legendarni inženjer Ferdinand Porše – ime danas povezano s brzim vozilima – po nalogu Adolfa Hitlera, koji je želio jeftin i praktičan auto za masovnu proizvodnju dostupan njemačkom narodu.

No, izbijanjem rata proizvodnja je zastala, fabrika je bila ozbiljno oštećena te je pala u ruke savezničkih snaga, podsjeća Poslovni dnevnik.

Proizvodnja je dobila zamah u kasnim četrdesetim godinama prošlog vijeka, a do 1955. na njemačkim putevima bilo je milion automobila.

Dizajn je zadobio međunarodnu slavu šezdesetih i sedamdesetih godina u filmovima s Herbijem, trkačkim automobilom koji misli svojom glavom. Bio je popularan i u supkulturama šezdesetih, koje su hvalile male, praktične, ali i estetske kvalitete Bube.

Proizvodnja Bube je prekidana, pa ponovno oživljavana u nekoliko navrata tokom 70 godina.

Redizajnirana „Nova Buba“ devedesetih godina prošlog vijeka pomela je američkog tržište – prodato je više od 80.000 vozila tokom 1999. godine.

Kompanija je posljednjih godina razmatrala mogućnosti modernizacije i električne verzije, ali su na kraju odlučili da prekinu proizvodnju.

Ipak, Voebken nije u potpunosti isključio mogućnost da model jednog dana uskrsne rekavši – „nikad ne reci nikad“.

Volkswagen je tokom osam mjeseci 2018. godine prodao 11.151 Bubu, što je za 2,2 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.