Britanska kompanija novom direktoru obećala bonus od 50 miliona funti pod jednim uslovom…

Podijeli

Novi izvršni direktor britanske online trgovine Boohoo, Džon Lajtl dobiće bonus od 50 miliona funti (oko 56 miliona eura) ako u idućih pet godina cijene dionice kompanije poraste za 180 odsto.

Time bi tržišna vrijednost kompanije porasla s 2 milijarde na 5,6 milijardi funti, piše The Guardian, prenosi Jutarnji list.

Iako suosnivači ove brzorastuće kompanije Mahmud Kamani i Kerol Kejn vjeruju da će Lajtl u tome uspjeti i kompaniju povesti u novu fazu rasta, iz britanskog High Pay centra, koji nadzire isplate bonusa direktorima, upozoravaju kako ovako visoki bonusi nijesu nužno dobri.

Naime, ovo nije prvi takav slučaj u posljednjih godinu dana. Veliku raspravu u javnosti izazvali su nedavni bonusi izvršnih direktora Persimmona, Melrosea i GVC Holdingsa.

“Poznato je da se direktorski bonusi kreću oko četiri do pet miliona funti, tako da se iznosi od nekoliko desetina miliona funti svakako mogu smatrati kontroverznima”, kazao je Luk Hildjard, direktor High Pay centra.

“Postoje brojna istraživanja koja ukazuju na činjenicu da bonusi i nijesu najveći motiv rada direktora, ali isto tako oni i nijesu nužno glavni pokretači kompanije. Velike razlike u platama i nagradama među svim zaposlenima nerijetko može imati negativan efekt na rad”, dodao je Luk.

Lajtl bi službeno s radom trebao početi u martu naredne godine, dok su iz kompanije poručili kako s realizacijom ovog plana kreću čim je prije moguće. Takođe su dodali kako će isplate bonusa neće biti prije nego što se ostvari rast vrijednosti dionice od 60 odsto.