Žugić: Depoziti rastu uprkos niskim kamatnim stopama

Podijeli

Crnogorska privreda raste zahvaljujući, prvenstveno, snažnoj investicionoj aktivnosti, rastu domaće tražnje i privatne potrošnje, ocijenio guverner Centralne banke Radoje Žugić.

On je danas učestvovao na sastanku u Frankfurtu, posvećenom dijalogu na visokom nivou sa Evropskom centralnom bankom (ECB).

“Što se bankarskog sektora tiče, karakterišu ga stabilnost i visoka likvidnost i solventnost. Nekvalitetni krediti se, u kontinuitetu, smanjuju i trenutno iznose 217,9 miliona eura. Ovo je značajan pad u odnosu na 2011. godinu, kada je nivo NPL-a iznosio 25,9 odsto. Aktivne kamatne stope imaju tendenciju daljeg pada iako, i dalje, po riječima guvernera, predstavljaju skup input za realnu ekonomiju. Sa druge strane, i pored niskih pasivnih kamatnih stopa, depoziti rastu, što je dokaz povjerenja u bankarski sistem”, dodao je on, saopšteno je iz CBCG.

Guverner je upoznao predstavnike ECB-a i sa aktivnostima CBCG na unapređenju regulatornog okvira, u pravcu njegove pune harmonizacije sa EU standardima i najboljom bankarskom praksom.