Kafa umjesto “bugarke”: Mladi Podgoričanin zamijenio je sport biznisom

Podijeli

S obzirom da je put od proizvoda do krajnjeg potrošača značajno olakšan, što je preduslov svake proizvodnje, odlučio sam da ostvarim ideju i pustim u rad pržionicu kafe, govori u razgovoru za Dnevne novine izvršni direktor podgoričke kompanije Zrnomont Andrej Pajović.

Koristeći poznanstva i kontakte iz prethodnih poslovnih angažmana, nekadašnji sportista prošlog ljeta je počeo preduzetničku priču.

“Mnogi trgovački lanci u Crnoj Gori su se u posljednjih nekoliko godina razvili u velike sisteme, iza kojih stoji fantastična logistika. Uvidio sam da je olakšan plasman robe za proizvođače do krajnjeg potrošača, bilo to na sjeveru, primorju ili u manjim mjestima u Crnoj Gori.

Zrnomont je osnovan u junu 2017. godine, nakon čega je i pržionica kafe puštena u probni rad. Iako se ne radi o tipičnom porodičnom poslu, svakako da mi porodica kako tada, tako i danas pruža najveću podršku”, kaže Pajović, dodajući da je preduzeće osnovao sa sopstvenim novcem, čiji se kapital trenutno procjenjuje na 80.000 eura.

Investiciono razvojni fond (IRF) podržao je Zrnomont kreditom u iznosu od 50.000 eura. Pajović navodi da su uslovi kreditiranja bili veoma povoljni, te da je njegova kompanija trenutno jedino zadužena kod IRF-a.

“Kredit IRF-a smo iskoristili za uređenje prostora, kupovinu mašine za pakovanje sitnih gramatura, kao i dijelom za kupovinu sirove kafe. Učešće IRF-a u ukupnoj investiciji iznosilo je oko 60 odsto”, ističe Pajović.

Nove ideje

Zrnomont trenutno u ponudi ima tri vrste fino mljevene i tradicionalne VIVA kafe, i to jako, srednje i blago prženu kafu.

Pajović govori da planiraju širenje asortimana na espreso, kafu bez kofeina, instant kafu i kapućino.

“Cilj nam je da otvorimo i male kioske gdje će na licu mjesta moći da se kupi svježe samljevena i upakovana kafa. Vjerujem da ćemo dalji razvoj uspješno finansirati iz tekućeg poslovanja, ali ukoliko nam bude potrebna kreditna podrška, sigurno je da ćemo se prvo obratiti IRF-u”, ističe Pajović.

Na poslovima prženja, pakovanja, održavanja i administraciji, u Zrnomontu trenutno radi četvoro zaposlenih. Razlog malog broja radnika, kako objašnjava Pajović, su automatizovana proizvodnja i veliki kapaciteti.

“Od početka poslovanja uredno izmirujemo obaveze prema povjeriocima i državi. Na taj način, učestvujemo u kreiranju povoljnog poslovnog ambijenta i društva”, ističe Pajović.

Zadovoljni plasmanom

Što se tiče plasmana i pozicija na crnogorskom tržištu, naš sagovornik govori da je izuzetno zadovoljan.

“S obzirom da je riječ o novom proizvodu, ne mogu reći da sam nezadovoljan dosadašnjim učinkom. Za kratko vrijeme smo uspjeli da zadobijemo povjerenje velikog broja potrošača i da se lijepo pozicioniramo. Vjerujem da pozicije i izlaznost mogu biti bolje i veće, i uvjeren sam da će tako i biti kako vrijeme bude odmicalo i kako sve više potrošača čuje, proba i uvjeri se u kvalitet naše kafe”, smatra Pajović.

VIVA kafa se može naći u svim Volijevim objektima i Mega marketima u Budvi. Proizvodi Zrnomonta su izloženi u Francinim objektima, Merkatorovim supermarketima, u Trejdingovim maloprodajama, u Swisslion-ovim Slatkim kućama, Primato marketima i drugim manjim trgovačkim radnjama.

Pajović, koji je sa preduzetničkom idejom još uvijek na početku, govori da je trenutno najteže, jer je Zrnomont mlada firma koja tek treba da se razvija.

“Potrebno je dosta strpljenja. Kafa je specifičan proizvod, pogotovo na ovim prostorima gdje je zaista potrebno dosta ulaganja da se promijene navike potrošača. S obzirom na našu cjenovnu politiku, odnos prema partnerima i kvalitet proizvoda, ne sumnjam da ćemo vremenom u tome uspjeti”, zaključuje Pajović.