Žena koja je potrošila 11,5 miliona funti u robnoj kući optužena za potencijalno pranje novca

Podijeli

Ujedinjeno Kraljevstvo usvojilo je novi antikorupcioni zakon, a njegova prva žrtva je Zamira Hajiyeva koja sada pokušava da zadrži svoj dom u Londonu vrijedan 11,5 miliona funti, piše BBC.

Uz to, u proteklih je deset godina potrošila vrtoglavih 16 miliona funti (oko 4.000 funti dnevno) u luksuznoj trgovačkoj kući Harrods u Londonu. Tako je, na primjer, u samo jednom danu potrošila 150.000 funti na proizvode brenda Boucheron, koji je inače poznat po nakitu, parfemima i satovima. Osim toga, potrošila je i 100.000 funti na Cartier nakit.

Naime, Ujedinjeno Kraljevstvo osnovalo je Unexplained Wealth Order (UWO), tijelo koje se bavi sumnjivim stranim državnicima koji u Velikoj Britaniji potencijalno peru ukradeni novac, pa je Viši sud odlučio da Hayijeva, inače Azerbajdžanka, mora objasniti izvor svog bogatstva ili će u suprotnosti ostati bez imovine.

Tačnije, Hayijeva mora da pruži uvid u svoj i suprugov račun jer poreznicima nikako nije jasno kako su mogli da priušte toliko skupu kuću u londonskoj ekskluzivnoj četvrti Knightsbridge.

Jahangir Hajiyev, suprug osumnjičene, bivši je predsjednik Međunarodne banke Azerbajdžana (International Bank of Azerbaijan), a u 2016. je uhapšen i optužen na 15 godina zatvora zbog pronevjere 2,2 milijarde funti.

Sedam godina prije hapšenja bankara, jedna kompanija sa sjedištem na Britanskim Djevičanskim Ostrvima je platila 11,5 miliona funti za vilu nekoliko minuta hoda udaljenu od Harrodsa u zapadnom Londonu (upravo onu u kojem Zamira Hajiyeva živi).

Uz to, u 2013. druga kompanija u vlasništvu gospođe Hajiyeve je potrošila više od 10,5 miliona funti na golf klub Mill Ride u Berkshireu ali i na luksuzno zemljište i nekretninu u blizini Ascota.

Dodatno, par iz Azerbajdžana posjeduje i dva parkirna mjesta u privatnom Harrodsovom parkiralištu kao i privatni avion vrijedan 42 miliona dolara.

No, uprkos svemu navedenom, Hajiyeva tvrdi da je nevina te da je žrtva velike nepravde, a isto i dalje tvrdi njen suprug za zločin zbog kojeg je završio u zatvoru, prenosi Jutarnji list.