“Digitalna ekonomija”: Promovisana knjiga dr Vujice Lazovića i dr Tamare Đuričković

Podijeli

Na Ekonomskom fakultetu održana je promocija knjige “Digitalna ekonomija – nešto već znamo, nešto naslućujemo, a nečega još uvijek nijesmo svjesni!” autora Vujice Lazovića i Tamare Đuričković.

Prema riječima autora, ali i kritike, knjiga stiže u pravo vrijeme, kada Crna Gora aktivno radi na realizaciji ciljeva postavljenih digitalnom agendom Zapadnog Balkana. U knjizi su objedinjene brojne teme koje rasvetljavaju ovaj koncept, posebno dajući prikaz šta sve novo u praktičnom i teorijskom smislu donosi digitalna ekonomija.

„Koleginica Tamara i ja smo pokušali da sistematizujemo jednu materiju koja je dosta aktuelna i atraktivna, ali čini mi se da je u javnosti što stručnoj, što laičkoj prezentovana na jedan istrgani način – parče po parče bez jednog cjelovitog kolorita. Mi smo prevashodno to pripremili za potrebe studenata Ekonomskog fakulteta kako bi imali jedan kvalitetan udžbenik“, kaže Vujica Lazović za portal FOS.

„Svi oni koji budu htjeli, mislim da će poslije prvog dijela u jednom dahu pročitati, iako je u nekim pasusima izuzetno stručna i izuzetno zahtjevna, naročito u dijelu teorijskog diskursa gdje je na nivou modernih teorija raspravljano o tome kako je tradicionalna ekonomija prevaziđena i kako se treba baviti digitalnom ekonomijom“, kaže Lazović za taj portal.

Knjiga je namijenjena kako studentima tako i ljudima iz svijeta biznisa, poslovne i javne administracije, inovatorima i promoterima startup biznisa, kao i široj čitalačkoj publici.

„U tom kontekstu smo napravili, rekao bih jednu dobru simbiozu onoga što se pred našim očima dešava, a to je digitalna ekonomija i naravno, stručno teorijske potke koja će služiti studentima i ne samo njima, da znaju da u teorijskom smislu tumače pojave i procese koji se dešavaju u njihovom okruženju“, kaže Lazović za FOS i dodaje:

„Kada nekome spomenete danas digitalnu ekonomiju oni će vam reći ’A, bitcoin’, ili kad mu spomenete digitalnu ekonomiju reći će ’Društvene mreže i tako dalje’. To nije to. To je samo jedan dio, fragment toga. Digitalna ekonomija je jedan mnogo značajniji fenomen i proces koji sa sobom nosi niz transformacija o kojima ovdje u knjizi do detalja govorimo.“

Autori su već i samim naslovom “Digitalna ekonomija – nešto već znamo, nešto naslućujemo, a nečega još uvijek nijesmo svjesni!” nastojali da zaintrigiraju čitaoce.

„Mi smo navikli na jedan od onih tradicionalnih koncepata kada se piše knjiga da se sve zna, i da se tačno sroče recept i lekcija koju bi trebalo studenti, u dosta slučajeva po definiciji, da nauče napamet. Mi smo ovdje stvari postavljali na nivou otvorenih pitanja. Tamo gdje smo imali dovoljno saznanja i spremnosti, ponudili smo odgovore. Ne znači da su tačni i pozivamo čitaoce i sve koji su spremni na dodatnu raspravu, i otuda i ovaj provokativni naslov“, kaže Lazović za FOS i dodaje:

„Nešto već znamo, ono što znamo napisali smo. To što naslućujemo pokušali smo u nekoj izmaglici da definišemo moguće koridore, a ono čega nismo svjesni je izazov za sve nas zajedno.“

Na promociji su govorili i profesor Božo Krstajić sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, kao i profesorica Biljana Rondović sa Ekonomskog fakulteta. Knjiga se može kupiti u svim knjižarama Narodne knjige.