Dobar posao: Prije četiri godine su kupili banku za 200 miliona, sada vrijedi 850 miliona eura

Podijeli

Investiciona grupa Advent počinje s pripremama početne javne ponude (IPO) dionica ili prodaje austrijske banke Addiko sa sjedištem u Beču, kazali su izvori za Reuters.

Advent radi s američkim investicionim bankama Goldman Sachs i Citi na pripremi izlaska iz vlasničke strukture banke, a proces će u prvom redu biti fokusiran na mogućnost uvrštenja bančinih dionica u berzovnu kotaciju, omogućujući ujedno kupcima podnošenje ponude za kupovinu, prenosi Jutarnji list.

U Adventu i Goldman Sachsu nijesu željeli da komentarišu tu informaciju, a zvaničnici Citija nijesu odmah bili dostupni za komentar.

Jedan od upućenih izvora kazao je u ponedjeljak za Reuters da je knjigovodstvena vrijednost Addika oko 850 miliona eura, navodeći kao mogući datum IPO-a odnosno prodaje iduću godinu.

Hypova mreža poslovnica na Balkanu prodata je 2014. godine Adventu i Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) za oko 200 miliona eura, što znači da su tadašnji kupci, sadašnji prodavci, odradili odličan posao.

Nije poznato koju će cijenu prodavač tražiti, napominje Reuters, dodajući da se evropske banke slične veličine prodaju u prosjeku za oko 85 odsto knjigovodstvene vrijednosti, napominje Reuters.

Prate izlazak na berzu NLB-a

Očekuje se da će potencijalni investitori radi procjene vrijednosti Addika pažljivo pratiti IPO Nove ljubljanske banke (NLB) koja je juče zajedno s Slovenskim državnim holdingom (SDH), kao predstavnikom vlasnika najavila, namjeru prodaje većinskog paketa dionica do kraja ove godine putem inicijalne javne ponude dionica.

Moguća smjernica bi im moglo biti i prošlogodišnje Cerberusovo uvrštenje u berzovnu kotaciju dionica austrijske banke Bawag. Trenutno se njima trguje po knjigovodstvenoj vrijednosti.

Addiko je nastao iz zdrave imovine nekadašnje austrijske banke Hypo Alpe Adria koju je u stečajnom postupku preuzela austrijska država, izdvojivši toksičnu imovinu u takozvanu ‘lošu banku’. Nakon par godina, država je bankarsku grupu prodala Adventu i EBRD-u.

Addiko ima podružnice u brojnim zemljama jugoistočne Europe, uključujući Hrvatsku, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Sloveniju.