Fortum: Ko su Finci koji su sa EPCG pobijedili na tenderu za Brisku goru

Podijeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) u konzorcijumu sa finskim Fortumom nedavno je pobijedila na tenderu za gradnju solarne elektrane na Briskoj Gori, atraktivnoj lokaciji iznad ulcinjske Solane.

Njihova ponuda je bila superiornija u odnosu na konkurentski konzorcijum IREDL. EPCG i Fortum u gradnju elektrane partnerski će uložiti 178 miliona eura, zaposliće 226 radnika na projektu a lokalnim podizvođačima platiće 20 miliona eura.

EPCG je najstarija crnogorska elektroenergetska kompanija u većiniski državnom vlasništvu, a ko je Fortum?

Fortum je energetska kompanija iz Finske, u većinski državnom vlasništvu (52,43 odsto) i zapošljavaju više od 8.000 radnika. Godišnji prihodi su im iznad 3 milijarde eura. Poslovanje su raširili u nordijskim i baltičkim zemljama, ali i Poljskoj, Rusiji i Indiji.

Fortum upravlja elektranama, uključujući i postrojenja za proizvodnju energije, te generiše i prodaje električnu energiju i gas. Osim toga, Fortum pruža usluge skupljanja otpada, koji reciklira ili ponovo koristi kroz sisteme za završno odlaganje. Pruža usluge i sanacije tla i ekoloških konstrukcija.

Kompanija se bavi i konsaltingom, u njenom sastavu rade stručne službe za elektrane i punjenje električnih vozila.

Fortum je listiran na berzu NASDAQ OMX Helsinki i dijeli poziciju broj jedan u nordijskom klimatskom indeksu Carbon Disclosure Project (CDP).

Proizvode i nuklearnu energiju

Fortum proizvodi nuklearnu energiju i to u svojoj elektrani u Loviisu (Finska) koja pokriva oko 10 odsto proizvodnje energije u zemlji. Posjeduje i 45,5 odsto udjela u nuklearnoj elektrani Oskarshamn i 22 odsto Forsmark nuklearne elektrane. Osim toga, Fortum posjeduje 26,6 odsto udjela u kompaniji Teollisuuden Voima, vlasniku dvije nuklearne elektrane na Olkiluotu i trenutno gradi treći u saradnji s konzorcijumom Areva-Siemens.

Fortum je 2013. potpisao ugovor s ruskim Rosatomom i britanskim Rolls-Royce Enginesom, za dalji razvoj nuklearnu energiju.

Kompanija u oblasti nuklearne energije nudi usluge nuklearne bezbjednosti i zbrinjavanja tog otpada, kao i snabdijevanja sistema nuklearnih elektrana. Fortum učestvuje u najvećoj svjetskoj organizaciji za dekontaminaciju radioaktivnih tečnosti u japanskoj Fukušimi, koju je zadesila nuklearna katastrofa.

Solarna enerija

Prije Crne Gore, Fortum je u junu 2013. godine zakoračio na tržište solarne energije u Indiji. Finska kompanija je tada preuzela solarnu elektranu (5 MW) u indijskoj pokrajini Rahastan, gdje su donijeli svoje znanje i tehnologije.

Nakon toga su se uključili u još dva velika projekta solarne energije u drugim indijskim djelovima.

Fortum prodaje energiju dobijenu od Sunca i u nordijskim zemljama.

Investitor.me

EPCG u konzorcijumu pobijedila na tenderu za solarnu elektranu kod Ulcinja