Povratak giganta: Microsoft smijenio Amazon na listi najvrjednijih kompanija

Podijeli

Najveći svjetski proizvođač softvera Microsoft smijenio je Amazon sa drugog mjesta na listi američkih kompanija s najvećom tržišnom vrijednošću.

Nakon što je Amazon u petak objavio slabije poslovne rezultate u trećem kvartalu nego što su analitičari očekivali, cijena dionice tog tehnološkog giganta potonula je na Vol Stritu gotovo 8 odsto, prenose agencije. To je najveći dnevni pad u gotovo tri godine, pri čemu je tržišna vrijednost Amazona pala za otprilike 65 milijardi dolara, na 805 milijardi.

S druge strane, cijena dionice Microsofta porasla je od srijede, kada je kompanija objavila četiri odsto bolje od očekivanih kvartalne rezultate, pa je tržišna vrijednost dostigla 823 milijarde dolara.

Tako se Microsoft vratio na drugo mjesto liste najvrjednijih kompanija u SAD, nakon što mu je to mjesto Amazon preuzeo u aprilu. Čelno mjesto na toj listi i dalje drži Apple, prva američka kompanija čija vrijednost prelazi 1.000 milijardi, odnosno bilion dolara.

Nakon pada cijene dionice Amazona, osnivač i šef te kompanije Džef Bezos siromašniji je za koju milijardu, dok je bogatstvo osnivača Microsofta Bila Gejtsa poraslo.

Na Forbsovoj listi najbogatijih ljudi u svijetu, Bezos je bio na vrhu s procijenjenom imovinom od 112 milijardi dolara, dok je Gejts bio drugi sa 90 milijardi.