Rusi i Kinezi stvaraju konkurenciju Boeingu i Airbusu

Podijeli

Rusija i Kina predstavile su širokotrupni avioni za duge letove CR929 (slova u imenu modela označavaju Kinu i Rusiju) koji bi, po svoj prilici, mogao konkurisati na tržištu kojim dominiraju američka avionska i vojna industrija Boeing i evropska avionska kompanija Airbus.

Kineski COMAC (The Commercial Aircraft Corporation of China) i UAC (United Aircraft Corporation) pilotsku i putničku kabinu modela CR929 pokazali su na najvećoj avionskoj smotri u Aziji, Airshowu China u Zhuhaiju, javlja POslovni dnevnik.

“Naš program je u pripremnoj fazi u kojoj biramo dobavljača i nabavljamo opremu, a sve bi trebalo biti gotovo do 2019, rekao je predsjednik strateškog partnera UAC-a Yury Slyusar.

Ruski UAC i kineski COMAC najavili su kako će surađivati na širokotrupnom avionu još 2014., a tri godine kasnije počeli su razvoj programa formiranjem zajedničkog preduzeća CRAIC (China-Russia Commercial Aircraft International Coroporation).

Chen Yingchun, glavni dizajner u COMAC-u za CR929, rekao je kako će CRAIC tražiti dobavljače iz čitavog svijeta, odbio je komentarisati hoće li trgovačke napetosti sa SAD-om uticati na izbor.

Trup aviona dug je 22 metra, primao bi od 250 do 420 putnika, zavisno od varijante, a kokpit je predstavljen sa stvarnim sistemima. Dizajneri su prethodno najavili kako će trup aviona dizajnirati i konstruisati Kina, a krila avionu dizajniraće Rusija. Peking želi da avion bude konkurencija Airbusovom A350 i Boeingu 787.

“Puno je više Airbus nego Boeing”, rekli su iz Western Aerospacea, a Flightglobal iznosi kako ukupni troškovi razvoja aviona iznose između 13 i 20 milijardi dolara. Rusko-kineski avion bi, prema upućenima, prvi let trebalo da ima 2023. godine.