Nikšićanka radi za CRBC u Pekingu: Kako je biti jedini stranac u ogromnoj kompaniji

Podijeli

Nikšićanka Milica Marković trenutno stažira u kineskom CRBC-u, u Pekingu, kompaniji koja u Crnoj Gori gradi autoput.

Ona radi u sektoru marketinga za Evropu i Južnu Ameriku. Za MNE magazin objašnjava da ta kompanija ima projekte na pet kontinenata, odvojene marketing sektore, te da je ona dio tima za pravljenje marketing strategija i izvještaja, uključujući i istraživanje tržišta Balkana i Centralne Evrope.

“Neobičan osjećaj je da sam ovdje jedini stranac u zgradi koja ima 17 spratova kancelarija i više od 300 zaposlenih”, kaže ona.

Njeni profesionalni putevi su je, za sada, sudeći prema njenim riječima, vodili u Kinu. Kaže kako u šali priča da je ta zemlja njoj bila suđena i da je, zapravo, ona nju odabrala.

Prije nego što je počela da radi u CRBC u Pekingu obavljala je posao u toj kompaniji u Crnoj Gori radeći u sektoru marketinga i ljudskih resursa. Rezultati i preporuke njenih menadžera u Crnoj Gori su joj, kako se prisjeća, otvorili mogućnost da radi u Pekingu, kao stažista.

“Tokom posjete top menadžmenta ove kompanije u Crnoj Gori, ponudili su mi opciju stipendiranja master studija i poziciju stažiste u centralnom ofisu. Ovdje sam dobila ocjene da sam osoba koja brzo uči i posvećeno radi posao”, kazala je ona.

Priča kako je upisala Guanghua školu za menadžment u Pekingu, a opisujući kako protiče njen radni dan kaže da je riječ o vojničkoj disciplini. Ustaje u 7h i priprema se za predavanja koja su od 8h do 12h. Nakon toga ide na posao, gdje radi od 14 do 18h.

“Veče je za učenje i pisanje radova za naredni dan predavanja. Svaka obaveza mora da se završi na vrijeme jer nema praznog prostora za pomjeranja. Pored toga, gužve u saobraćaju i zagađenost vazduha, otežavaju radni dan, ali navikla sam na to”, navodi ona.

Gledajući raspored za narednih pola godine ističe kako prije marta 2019-te neće moći da uzme odmor, ali to joj ne pravi nelagodu jer preuzete obaveze moraju da se završe.

“Moj osjećaj je da sam svakoga dana u neprestanoj trci sa vremenom, a moja radna kondicija iz dana u dan sve bolja”, priča ona.

Od tamošnjih kolega, ističe naša sagovornica, ima podršku i pohvale. Sa njom rade i nekoliko Kineza koji su prethodnih godina radili u Crnoj Gori, a Milica ističe da, zaista, ima osjećaj da je dio CRBC porodice gdje god da radi.

“Iako sam jedini stranac u centralnom ofisu, svi znaju za Crnu Goru. I ne samo to, već su potpuno upoznati sa ekonomskim, kulturološkim i ostalim prilikama u Crnoj Gori jer je tamo jedan od projekata. Zanimljiva stvar je da me sve kolege pozdravljaju kada se sretnemo u zgradi i sviznaju za mene, iako ja nisam stigla da se upoznam sa svakim od njih pojedinacno. U toku radnog dana, barem par puta čujem da se priča o Crnoj Gori, jer moj sektor prati projekte na Balkanu”, kaže ona.

Kompanija CRBC joj je otvorila mnogo drugih mogućnosti, kao što je učestvovanje na forumu Mladih lidera Kine i Evrope u Mađarskoj i bila je odlična preporuka za njene MBA studije koje je upisala na podgoričkom privatnom univerzitetu Mediteran.

Govoreći o tome koliko joj je bilo teško da savlada kineski jezik, prije svega ističe kako je poetičan, filozofski, odnosno nadasve bogat.

Kompletan razgovor s Marković čitajte na portalu MNE Magazin