Mijenja se definicija kilograma? Odluka pada danas

Podijeli

Skoro 130 godina nosio je teret svijeta na svojim leđima. Nazvan “veliki K” (franc: le grand K), međunarodni prototip kilograma koji je služio i kao standard za sve druge mjere broji svoje posljednje dane – na međunarodnoj konferenciji za tegove i mjere koja je ove sedmice počela u Parizu danas će biti zamijenjen nematerijalnom matematičkom konstantom, javlja Hina a prenosi Index.hr.

Kilogram je od 1889. definisan sjajnim komadom platine i iridija dugim 3,9 centimetara, prečnika 3,9 centimetara, koji je brižno čuva u sjedištu Međunarodnog zavoda za tegove i mjere (BIPM) u Sevresu pokraj Pariza. Malobrojni su oni koji su imali privilegiju da ga vide.

Teška je njegova odgovornost: “veliki K” jedna je od najvažnijih relikvija nauke  i utjelovljuje međunarodnu referencu za sva mjerenja težine u svijetu; od doziranja lijekova, rezanja šunke, mjerenja novorođenčeta, do teške industrijske opreme.

Posljednja mjerna jedinica temeljena na fizičkom objektu

Toliko ga poštuju da su ga od 1889. samo triput uznemirili kontrolnim vaganjem.

U odaji u kojoj se nalazi može se ući jedino kada tri ključara, koji su zbog sigurnosnih razloga različitih nacionalnosti, istovremeno okrenu ključ.

“Kilogram je posljednja mjerna jedinica bazirana na fizičkom objektu”, rekao je Tomas Grenon, glavni direktor Francuske nacionalne laboratorije za mjerenja.

“Problem je u tome što i on ima svoj život, težina mu može varirati, a s obzirom na nivo preciznosti koja nam danas treba, to nije dovoljno dobro”, objasnio je, iako su u pitanju varijacije koje se mjere u mikrogramima.

Ujedno, pri povremenim mjerenjima i čišćenjima, moguće ga je i oštetiti jer se radi o krhkom objektu.

“Zamislite da nekome padne iz ruke”, rekao je Grenon.

Cijeli tekst čitajte na Indexu

Comments are closed.