Njemački BDP pao prvi put u tri godine

Podijeli

Njemačka ekonomija u trećem kvartalu je zabilježila pad aktivnosti na kvartalnom nivou prvi put od početka 2015. zbog slabljenja izvoza i prodaje automobila, pokazuje izvještaj saveznog zavoda za statistiku.

Time su aktivnosti u najvećoj evropskoj ekonomiji smanjene prvi put od prvog tromjesečja 2015. i najviše od prvog tromjesečja 2013. kad je pad iznosio 0,3 odsto.

Prema podacima Destatisa, njemački izvoz u trećem kvartalu je pao za 0,9 odsto, dok je uvoz uvećan za 1,3 odsto. Time je neto trgovina srezala stopu rasta njemačkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za jedan postotni bod.

“Blagi pad BDP-a u odnosu na prethodni kvartal najvećim je dijelom posljedica zbivanja u vanjskoj trgovini”, tumače u statističkom zavodu.

U poređenju s istim periodom prošle godine, njemačka ekonomija je porasla za 1,1 odsto, prema kalendarski prilagođenim podacima.

“Nakon rasta od 2,3 odsto u drugom kvartalu na godišnjem nivou, posustajanje se konstatuje i na godišnjem nivou”, konstatuju u Destatisu.

Preliminarni podaci pokazuju 3,7-postotno povećanje uvoza roba i usluga u trećem kvartalu u poređenju s godinom ranije. Izvoz je u posmatranom periodurastao znatno sporije, po stopi od 1,1 odsto, objavio je statistički zavod.

Pala i lična potrošnja

Na domaćem planu signali su mješoviti. Tako su bruto investicije u fiksni kapital u segmentu mašina i opreme u trećem kvartalu na godišnjem nivou uvećane za 0,8 odsto, a u građevinarstvu za čak 0,9 odsto.

Lična potrošnja jepala za 0,3 odsto, uglavnom zato što su kupci većinom zazirali od kupovine automobila zbog uvođenja novog standarda WLTP (Globalno usklađen ispitni postupak za laka vozila).

“Može samo biti bolje”, kazao je Tomas Gicel, glavni ekonomista u VP Bank Groupu. Po njemu je WLTP stvorio uska grla u njemačkoj automobilskoj industriji i posljedično zakočio izvoz i ličnu potrošnju, ali bi njegov uticaj na potrošnju i izvoz trebalo da bude vremenski ograničen.

Po Gicelovim procjenama, lična potrošnja, ulaganja i građevinarstvo će i u predstojećem periodu biti glavni pokretači ekonomskog rasta, iako ne treba očekivati previše, upozorava ekonomista VP Bank Grupe.

Hina/Index.hr