“Bohemian Rhapsody” najslušanija pjesma 20. vijeka

Podijeli

Iako se na samom početku smatralo da neće postići veliki uspjeh zbog svog šestominutnog trajanja, operskih odlomaka i teksta o Galileju i Skaramušeu, singl “Bohemian Rhapsody” i zvanično je postao najprestižnija pjesma 20. vijeka.

Singl “Bohemian Rhapsody”, na osnovu kojeg je nazvan i veliki biografski film o Frediju Merkjuriju, nastao je davne 1975. godine, a procjenjuje se da je do ove godine preslušan 1,6 milijardi puta širom svijeta, rekli su iz kompanije Universal Music Group, prenosi SEEbiz.

Pjesma je premašila Nirvanin hit “Smells Like Teen Spirit” i pjesmu sastava Guns ‘n’ Roses “Sweet Child O’Mine”, a sada je i zvanično najslušanija pjesma klasičnog rocka svih vremena, dodali su iz Universala.

Film “Bohemian Rhapsody”, u kojem je legendarnog Freddieja Mercuryja utjelovio Rami Malek, muziku britanskog rock benda Queen predstavio je novoj generaciji. Pet sedmica nakon početka emitovanja, postao je najveći muzički biografski film ikad s prihodima od blizu 600 miliona dolara.

Rami Malek je nominovan za Zlatni globus prošle sedmice za svoju glumu u filmu “Bohemian Rhapsody” i očekuje se da će dobiti i nominaciju za Oskara u januaru naredne godine.

Iz Universala su naglasili kako su za dobijanje rezultata u obzir uzeli brojke koje datiraju iz preddigitalne ere, ali i s platformi kao što su Spotify, Apple Music, Deezer i mnogi drugi, prenosi Reuters.