Zašto Amerika toliko strahuje od kineskog giganta Huawei-ja?

Podijeli

Meng Wanzhou, finansijska direktorica i kći osnivača kineske kompanije Huawei, u utorak je u Kanadi puštena na uslovnu slobodu. No, diplomatska bomba, detonirana njenim hapšenjem zbog navodnog kršenja američkih sankcija Iranu prije više godina, označava, vjeruju mnogi, početak tehnološkog hladnog rata u svijetu.

U središtu je američka zabrinutost zbog sve većeg kineskog širenja na području napredne tehnologije, od poluvodiča do vještačke inteligencije. U slučaju Huaweija, najviše pažnje i pitanja izaziva peta generacija superbrzog mobilnog interneta (5G), ocjenjuje Antonija Handabaka za Novac.hr.

Naime, prelazak na 5G mrežu od telekomunikacionih kompanija će širom svijeta zahtijevati velika finansijska ulaganja zbog potrebe za ugradnjom nove opreme. Huawei, uz švedsku kompaniju Ericsson i finsku Nokiju, jedan je od glavnih pretendenata za posao opskrbljivača novom opremom. A to čini Amerikance nervoznima. Ne bez razloga.

Obavještajci

Naime, smatra se da Huawei suviše blisko sarađuje s kineskom vladom. Riječ o kompaniji-lideru vladine strategije brendiranja Kine kao proizvođača visokokvalitetne robe.

Ren Zhengfei, osnivač kompanije i otac uhapšene Meng, bio je član Narodne oslobodilačke vojske Kine. Zapadni obavještajci javno su više puta izrazili sumnje da bi se Huaweijeva oprema, ugrađena u sisteme širom svijeta mogla koristiti za krađu osjetljivih podataka. Oprema bi, vjeruje se, mogla doći s “tajnim kanalom” koji bi državni hakeri mogli koristiti za prisluškivanje, pa čak i za blokiranje komunikacija drugih zemalja u slučaju političke krize.

Ova  kompanija je oduvijek negirala neprilične veze s vladom. Istina je da stručnjaci u Huaweijevim proizvodima još nikad nijesu pronašli dokaze za postojanje “pozadinskih kanala” koji bi omogućili vladi pristup tuđim mrežama. Ali strah u obavještajnoj zajednici je očito i te kako prisutan. Mnogi se pitaju koliko je izgledno da kineska vlada odoli takvoj mogućnosti u slučaju neke ozbiljne međunarodne krize. Takva mogućnost donosi ogromnu prednost kineskim vlastima u geopolitičkim previranjima.

Osim toga, ni američka vlada nije se pokazala karakterom kada je riječ o ugradnji “virusa” u opremu koju su proizvele američke tehnološke kompanije pa zašto bi neko pretpostavio da kineski obavještajci ne razmatraju sve mogućnosti koje bi Huaweijev pristup 5G mrežama donio Kini. Oprez se čini opravdanim.

Naime, nadolazeća tranzicija na 5G mrežu otvara mnoge fantastične nove mogućnosti, ali donosi i ozbiljne sigurnosne probleme. Putem te mreže podaci će se prenositi ubrzano i u sve većim količinama. 5G trebao bi biti podloga za IT tehnologiju u kojoj će brojni uređaji – od samovozećih automobila do robota i dječjih igračaka – biti povezani međusobno i na vanjsku mrežu. To bi trebalo dovesti do četvrte industrijske revolucije u kojoj će najveća promjena u poslovanju biti nivo “informisanosti” sistema i automatsko donošenje odluka. Svijet će biti povezaniji nego ikad, a što ta povezanost bude veća, to su veći i rizici bude li kineska kompanija za glavnom upravljačkom konzolom infrastrukture.

Infrastruktura

Kako ističe i MIT Technology Review, časopis koji izdaje prestižno američko univerzitet, putem bežičnih mreža kontrolišu se sistemi električnog snabdijevanja, berze, saobraćaja i ostala infrastruktura od presudnog značaja za svaku zemlju.

Šta bi se dogodilo da kineska vojska ili obavještajna služba iskoriste tu opremu i ugrade pozadinske kanale za njihovo kontrolisanje?

Sjedinjene Države već neko vrijeme pokušavaju da blokiraju uvođenje kineske opreme u američke sisteme. I druge zemlje imale su slične nedoumice.

Velika Britanija od 2010. godine ima poseban program za provjeru Huaweijeve opreme prije nego što se aktivira u zemlji. No, ove je godine objavila kako samo donekle može potvrditi da Huawei ne predstavlja bezbjednosnu prijetnju za zemlju.

Naime, prema pisanju nekih medija, utvrđeno je da se Huaweijevi kompjuterski kodovi ne ponašaju isto tokom testiranja i tokom realnog rada.

Osim kineske kontrole 5G, strane vlade boje se i da bi kompanija, koja je jedan od najvećih proizvođača mobitela na svijetu, za špijunažu mogla koristiti i smartphone.

Američko Ministarstvo odbrane iz tog je razloga u maju ove godine zabranilo prodaju uređaja kineskih kompanija Huawei i ZTE u američkim vojnim bazama. Američke vojne vlasti ne žele da kineski izvori imaju mogućnost dolaženja do lokacija američkog vojnog osoblja.

Subvencije

Kada je riječ o 5G mreži, Australija i Novi Zeland nedavno su zabranili korišćenje uređaja Huawei u svojoj novoj 5G infrastrukturi. Početkom ovog mjeseca objavljeno je da će Japan zabraniti svojim telekomunikacionim kompanijama da kupuju opremu od Huaweija i ZTE-a. Slično se čuje i iz Britanije i Kanade. Venture Beat piše kako bi SAD mogao ponuditi novčane subvencije zemljama koje se priključe bojkotu. Njemačka i Francuska za sada kažu da je Huawei kod njih dobrodošao.