Najveće turske banke preuzimaju kontrolu nad Türk Telekomom

Podijeli

Neke od vodećih turskih banaka preuzele su kontrolu nad Turk Telekomom, najvećom državnom telekomunikacijskom kompanijom, pripremajući ga za vjerovatnu prodaju nakon što je prethodni vlasnik, Otas, proglasio bankrot nakon uzimanja zajma od nekoliko milijardi dolara, piše Bloomberg.

“Akbank” će imati udio od 35,6 odsto od specijalne kompanije koja namjerava da preuzme kontrolni udjel Otasa od 55 odsto, “Turkiye Garanti Bankasi” će imati 22,1 odsto nove kompanije, a “Turkiye Is Bankasi” 11,6 odsto, pokazuju dokumenti, prenosi Indikator.ba.

Ostali vlasnici nijesu otkriveni, iako je gotovo 30 lokalnih i međunarodnih banaka ranije ove godine signaliziralo da će učestvovati u novoosnovanoj kompaniji.

Kreditori namjeravaju da prodaju kontrolni udio, prema posebnoj izjavi Lazarda, koji je bio konsultant pri osnivanju kompanije. Banke su ranije signalizirale planove za preuzimanje kontrole, a izvršni direktor Akbank je ranije ovog mjeseca izjavio da planiraju prodati Turk Telekom “prihvatljivom investitoru”, a ne da sami njime upravljaju.

Povjerioci su prvobitno osigurali Otasu, čije puno ime je Ojer Telekomunikasyon, kredit od 4,75 milijardi dolara. Banke, uključujući BNP Paribas i Deutsche Bank, pregovaraju godinama nakon što “Otas” nije uplatio kreditni doprinos za kredit u septembru 2016. godine.

Pad turske lire uticao je na zaradu koju je Otas dobio od dividendi Turk Telekoma i time komplikovao isplatu duga na dolarski kredit. Kompanija je bila pod kontrolom kompanije sa sjedištem u Dubaiju, koja je djelimično u vlasništvu Saudijskog Telekoma.

Među ostalim akcionarima u Turk Telekomu je i vlada koja drži 25 odsto i podržava plan za novu kompaniju, kao i državni investicioni fond s udjelom od 6,7 odsto. Ostalim akcijama se trguje javno. Raiffeisen Investment je takođe bio konsultant u kreiranju posebne kompanije.