Finansijske smjernice za mlade od 20 do 30 godina

Podijeli

Tokom studiranja, većina mladih susrijeće se sa prvim redovnim primanjima, prvim računima, prvim ozbiljnim, velikim nabavkama i odjednom, nađu se pred prvim stanom i stvaranjem svoje porodice.

Ovo je vrijeme kada možete da postavite odličnu osnovu za svoju finansijsku budućnost – pa pogledajte neke savjete koji Vam u tome mogu pomoći.

Vjerovatno da ste prve korake u svijet finansija već napravili, kada su Vas roditelji učili o trošenju novca/džeparca, štednji, “pametnim” kupovinama. To Vas je pripremilo da zakoračite u svijet finansijske autonomije, koji obično dolazi sa studentskim danima. Tokom studija, nezavisno da li ste nastavili život u roditeljskom domu ili u studentskom domu, razdoblje između dvadesete i tridesete godine, je vrijeme kada počinjete organizovati svoje lične finansije, upravljanje tokovima gotovine i utičete na obezbjeđivanje finansijske nezavisnosti za nekoliko narednih decenija.

Zvuči komplikovano? Pa i nije baš, nastavite sa čitanjem.

Gdje je Vaš novac?

Organizacija ličnih finansija nije naučna fantastika, ali zahtjeva malo posvećenosti i disciplinu. Ako je u vrijeme pre osamostaljivanja i finansijske nezavisnosti, dovoljno da potrošite novac samo na ono što jako želite, sa studentskim danima se susrijećete sa plaćanjem autobuskih karata, hrane ili smještaja u studentskim domovima ili mjesečno kirije za stan (ukoliko iznajmljujete stan). Ovome dodajte račune za mobilni telefona, benzin i, konačno, prvi kredit.

S ovim momentom povezane su tri smjernice:

  • Potrošite samo onoliko koliko ste zaradili: Koliko zaista možete priuštiti, možete vidjeti veoma jasno zahvaljujući pregledu ličnog budžeta, koji ste pripremili na osnovi od mjesec dana, ako imate redovni prihod. Za pregled prihoda i rashoda možete koristiti gadžete koje možete pronaći na internetu. Ako vidite da su Vaši troškovi veći od prihoda, neophodno je da odmah mijenjate svoje navike i počnite sa smjernicom br. 2.
  • Početak štednje: Mnogi štednju vide kao prepreku za zadovoljstvo, iako je u stvari obrnuto. Ako svakog mjeseca odvojite dio svog prihoda u vidu štednje, mogli biste da kroz određeno vrijeme priuštite sebi nešto zaista izuzetno – za nekoliko godina možete da planirate kupovinu svog doma.
  • Što duže skromno živite: Mladi ljudi uglavnom mladost vide kao vrijeme za uživanje i na taj način povezuju mnoge udobnosti. Ali putovanje, na primjer, ne mora mnogo da košta. Skromnost ne znači da treba odustati od novih iskustava, ali je potrebno uložiti malo truda i potražiti prave/povoljnije prilike za njih. Last minute aranžmani, more van sezone ili filmovi na dane kada su cijene ulaznica sa popustom, sve su opcije koje lako možete priuštiti kada još nemate svoju porodicu.

Finansijska sigurnost nije (samo) stvar Vaših roditelja

Finansijska sigurnost zvuči kao nešto što bi trebalo da angažuje starije ljude. Ali, u stvarnosti mnogo je jednostavnije ako na vrijeme, dok ste mladi, počnete da razmišljate o tome. U ovome slijedite uputstvo:

Obezbijedite odgovarajuće osiguranje. Vrijednosti zdravlja smo obično svjesni tek kada ga narušimo. Životno osiguranje se obično povezuje sa prvim kreditom ili porodicom, jer sa njim možemo obezbijediti i finansijsku sigurnost porodice. Osiguranje od raznih oblika nezgoda je razumno u bilo kojoj starosnoj dobi – mladima naročito ako želite aktivniji život.

I zato što život nije samo trezveno razmišljanje i uzdržanost, već stečene navike i preferiranja, kreirajte svoj plan za budućnost – finansijski plan. Stvoriti svoje finansijske ciljeve, a zatim napravite plan kako ćete ih ostvariti. Želite da za 40-i rođendan imate 20.000€ na štednom računu? Napravi pregled lične imovine i ličnog budžeta i počnite sa planiranjem – tako je put ka finansijskoj sigurnosti mnogo lakši. Ako mislite da Vam je ipak potrebna pomoć posjetite Vama najbližu NLB poslovnicu i porazgovarajte sa našim komercijalistima, koji će Vam rado pomoći.

Preuzeto sa sajta NLB banke