Crna Gora među najvećim uvoznicama hrvatskog šampanjca

Podijeli

Lani je Hrvatska izvezla 324 hektolitra pjenušavih vina u vrijednosti od 748.000 eura.

Od toga naviše je preko granice prodano šampanjaca sa zaštićenom oznakom izvornosti u Holandiji (69 hektolitara), a slijede je Italija i Crna Gora s 32 hektolitra, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku, a koje je obradila HGK, prenosi SEEbiz.

“Hrvatski vinari kako u proizvodnji vina tako i u proizvodnji pjenušaca prate svjetske trendove te se broj proizvođača pjenušaca u Hrvatskoj svake godine povećava”, istakao je Igor Barbarić, sekretar Udruženja vinarstva HGK, pojasnivši da kvalitetu domaćih pjenušaca svjedoči i veliki broj medalja sa svjetskih takmičenja, poput onih u Londonu i Parizu. S druge strane, u prošloj godini zabilježili smo uvoz od 14.000 hektolitara u vrijednosti od 7,5 miliona eura, a najviše pjenušaca uvezli smo iz Njemačke i to 4.000 hektolitara, te Italije 2.000 hektolitara.

U prilog teze da popularnost hrvatskih vina raste ide i podatak je u prvih devet mjeseci ove godine zabilježen porast izvoza od 23 odsto, na 205 hektolitara u vrijednosti od 465.000 eura, dok je u istom periodu lani zabilježen izvoz od 158 hektolitara čija je vrijednost iznosila 350.000 eura.

Unutar Evrope, u izvozu pjenušaca prednjače Italija, Francuska i Španija, a prema podacima Eurostata, Evropska unija je u prošloj godini ukupno izvezla 809 miliona litara pjenušca, od čega je oko polovine otišlo u zemlje članice.