Pet prednosti je učinilo Amazon najvrjednijom kompanijom

Podijeli

Prvo Apple, pa Microsoft, a sada Amazon – u posljednjih mjesec dana te tri kompanije izmijenile su se na vrhu ljestvice najvrednijih kompanija na berzi.

Skokom cijene dionice od 3,5 odsto u ponedjeljak na 1629 dolara taj je internetski trgovac dosegao tržišnu kapitalizaciju od 796,8 milijardi dolara. Time je smijenio Microsoft koji trenutno vrijedi 783,4 milijarde dolara, a koji je mjesec dana ranije smijenio Apple.

Iako je Amazonova vrijednost za veliku većinu ostalih kompanija u svijetu i više nego zavidna i vrlo teško dohvatljiva, valja podsjetiti kako je po tom pitanju ta kompanija vidjela i “boljih dana” i to donedavno, prenosi Posovni dnevnik.

U septembru prošle godine Amazon se pridružio Appleu u elitnom klubu kompanija koje vrijede više od bilion dolara. Međutim, rasprodaja na američkom dioničkom tržištu krajem godine rezultirala je najgorim tromjesečjem za dionice od krize 2008. godine što je zahvatilo i Amazonovu akciju. Međutim, nakon uspona cijene u tri od četiri trgovinska dana u ovoj godini, Amazon je opet na vrhu. Za 2019. dionica je porasla 8,5 odsto.

Kako piše CNBC, postoji niz razloga zašto investitori i dalje vide ovu dionicu kao dobru priliku.

“Uprkos svojoj trenutnoj veličini, Amazonove prilike vidimo kao uglavnom neograničene temeljem dosadašnje uspješnosti u kapitaliziranju lične i IT potrošnje”, ocjenjuje Brajan Viser, analitičar u kompaniji Pivotal Research, u bilješci klijentima.

CNBC je nabrojio pet stvari zbog kojih Amazon i dalje privlači investitore. To je uspjeh u poslovanju “računarstva u oblaku”, zatim dominacija u e-trgovini, tu su i pokretači rasta poput zdravstvene pomoći, oglašavanja kao i ličnog asistenta Alexa, pa izuzetno lojalan tim menadžera te na kraju minimalizovanje negativnog publiciteta.

Iako Microsoftovo poslovanje s “cloudom” raste brže, Amazon Web Services (AWS) i dalje diktira trendove na tržištu. Naime, godišnji prihodi tog segmenta prešli su 23 milijarde dolara, a AWS drži 40 odsto tržišta. Ima potpisane ugovore s više velikih korporativnih klijenata od konkurenata, a na pragu je osvajanja ugovora s ministarstvom obrane vrijednim 10 milijardi dolara. Slično je i sa temeljnim segmentom internet poslovanja gdje je svaka druga online kupovina u SAD-u “odrađena” preko Amazona.

Međutim, prostor za rast još je ogroman, s obzirom da Amazon drži tek pet odsto udjela u ukupnoj američkoj maloprodaji.

Ostali prihodi u trećem su kvartalu rasli 122 posto na 2,5 milijarde dolara, a cjelokupno poslovanje usmjerava grupa 20-ak menadžera koju osnivač Džef Bezos naziva “S-teamom” i koji s njim rade godinama, a neki i decenijama.

“Vrlo sam srećan što nemamo mnogo promjena u S-timu”, izjavio je Bezos u decembru prošle godine.