Amazon
Foto: Yender Gonzalez, Unsplash

Amazon se pridružuje elitnom klubu najvećih kompanija američkog tržišta dionica

Podijeli

Amazon se pridružuje kompanijama poput Microsofta, Applea, Disneya i drugih giganta na Dow Jones Industrial Average (DJIA), berzanskom indeksu koji čini 30 istaknutih kompanija kotiranih na berzama u Sjedinjenim Državama.

Kao jedan od tri najpopularnija berzanska indeksa u SAD-u, Dow, koji je debitovao 1896. godine, poznat je po tome što pruža pouzdan odraz toga kako kompanije najbolje orijentisane na vrijednost, dobro uspostavljene kompanije i kompanije s velikom kapitalizacijom rade i čije cijene rastu, s ciljem da bude što manje volatilan.

Gigant e-trgovine zamijeniće operatera drogerija Walgreens Boots Alliance na Dowu, prije otvaranja trgovanja u ponedjeljak, objavili su S&P Dow Jones Indices.

Promjena je podstaknuta Walmartovom odlukom da izvrši podjelu dionica 3 prema 1, što će smanjiti ponder dionica u indeksu. Dow je cjenovno ponderirani indeks, tako da dionicama koje postižu veće cijene pridaju veću težinu.

Amazon sa sjedištem u Sijetlu pridružit će se Dow-u istog dana kada Walmart izvrši podjelu dionica.

„Odražavajući evoluirajuću prirodu američke ekonomije, ova promjena će povećati izloženost potrošača maloprodaji, kao i drugim poslovnim područjima u DJIA-i“, kažu iz S&P Dow Jones Indices-a.