Huawei: Ne špijuniramo za Kinu

Podijeli

Osnivač i izvršni direktor kompanije Huawei Žen Džengfei se poslije dužeg perioda ćutanja i neoglašavanja, obratio javnosti nakon značajnih dogadaja koji su potresli svijet informacionih tehnologija u proteklim nedjeljama i mjesecima.

Glavni dko njegovog obraćanja odnosio se na brige o krađi i neovlašćenom korišćenju podataka, za šta su neke zemlje, prije svih SAD, optužile Huawei.

“Huawei ne bi nikada dozvolio kineskim vlastima da pristupe podacima o korisnicima, čak i kada bi Peking to tražio. Ne, kineske vlasti nam nikada nijesu tražile pristup podacima”, rekao je Žen, odbacujući navode da Huawei radi u korist kineske države.

On je dodao da je ta kompanija posvećena svojim korisnicima i negirao da bi ikada naškodio nekoj zemlji ili pojedincu.

“Kinesko ministarstvo je zvanično pojasnilo da u Kini ne postoji zakon koji obavezuje kompanije da instaliraju ‘backdoor’ pristup do korisničkih uređaja. U Kini to ne postoji. Niti Huawei, niti ja lično, nikada nijesmo dobili bilo kakav zahtjev od bilo koje vlade da obezbedimo bilo kakve informacije, posebno nedolične”, dodao je Žen.

Glavni direktor Huaweija je bivši oficir Narodnooslobodilačke armije Kine i ugledni član Komunističke partije. Već godinama unazad se na zapadu postavlja pitanje kakva je priroda odnosa između tih organizacija i kompanije Huawei.

Žen je predstavnicima medija rekao da njegovi dugotrajni odnosi s Komunistickom partijom ne utiču na njegov stav i odlučnost da se suprotstavi zahtjevima bilo koje vlade koja bi tražila podatke o korisnicima.

“Vrijednost našeg posla je upravo u tome što je korisnik u centru. Mi smo poslovna organizacija koja prati poslovna pravila, i u tom kontekstu ne postoji direktna veza između mojih ličnih političkih uvjerenja i poteza koje bismo povukli kao kompanija. Ponavljam, čak i kada bismo dobili takav zahtjev, odbili bismo ga” bio je izričit Žen, prenose agencije.