Bogati još bogatiji, siromašni još siromašniji: Najbogatijih 26 osoba u svijetu posjeduje koliko i polovina najsiromašnijih

Podijeli

Međunarodna neprofitna organizacija Oxfam objavila je u ponedjeljak da 26 najbogatijih ljudi u svijetu posjeduje bogatstvo jednako onom koje ima polovina najsiromašnijih, dok su u 2017. godine takvo bogatstvo posjedovale 43 osobe.

Najnovije istraživanje, koje prenose svjetske agencije, pokazalo je da je bogatstvo milijardera dnevno raslo za 2,5 milijarde dolara u 2018. godini, povećavši se u godinu dana za 12 odsto. Istovremeno, bogatstvo polovine najsiromašnijih u svijetu smanjeno je za 11 odsto.

Izvještaj je objavljen pod nazivom „Javno dobro ili privatno bogatstvo” i to u vrijeme održavanja Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu u Švajcarskoj.

Povećanjem oporezivanja imovine jedan odsto najbogatijih u svijetu i to samo za pola odsto, prikupilo bi se više nego dovoljno novca za obrazovanje 262 miliona djece i pružanje zdravstvene pomoći koja bi spasila 3,3 miliona života u svijetu.

Oxfam je pozvao vlade da povećaju poreze za korporacije i imovinu najbogatijih u svijetu kako bi zaustavile rastući jaz po pitanju bogatstva. Vlade podstiču nejednakost nedovoljnim finansiranjem javnih usluga, dok za to vrijeme „premalo oporezuju” korporacije i bogate te ne uspijevaju zaustaviti utaju poreza, stoji u izvještaju.

I dok svaka dva dana nastaje jedan novi milijarder, Oxfam je ustvrdio da su stope poreza koje se primjenjuju na dohodak i imovinu bogatih pojedinaca pale na najniži nivo u posljednjih nekoliko decenija.

Stope oporezivanja korporacija u bogatim zemljama spustile su se sa 62 odsto 1970. godine, na 38 odsto 2013. godine, dok je prosječna stopa oporezivanja u siromašnim zemljama trenutno 28 odsto.

Takođe je zabilježeno da u nekim zemljama, poput Brazila, najsiromašnijih 10 odsto plaća više poreza na dohodak od najbogatijih 10 odsto.