Davos izgubio na važnosti, skoro svi svjetski lideri izbjegli su ga ove godine

Podijeli

S nemalom dozom zlonamjernosti, novinska agencija AFP je juče najavila početak Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu: “Elita koja ovamo dolazi tvrdi da je zabrinuta zbog klimatskih promjena, ali to ih ne sprečava da dolaze privatnim avionima pa će ove sedmice na aerodrome u blizini tog grada sletjeti 1.500 privatnih jetova”.

A to, jasno, snažno potiče emisije štetnih gasova.

Nije slučajno ugledna fransuska agencija izabrala ovaj element kao najavu otvaranja WEF-a, piše Jutarnji list.

Ovogodišnji Forum je značajno nižeg ranga od prethodnih i mediji većinu vremena broje ko sve neće doći. Neće biti britanske premijerke Tereze Mej, zbog Brexita, kineskog predsjednika Si Đinpinga, neće doći ni francuski predsjednik Emanuel Makron zbog “žutih prsluka” i nacionalne debate o problemima građana. I, konačno, neće biti nikoga iz američke administracije: dakle, nema ljudi koji će uticati na ključne političke odluke koje mogu dovesti do ekonomskih turbulencija, navodi zagrebački dnevnik.

Prvi govornik juče je bio novi brazilski predsjednik Žair Bolsonaro koji je govor iskoristio kao prigodu da uvjeri ulagače da je njegova zemlja sigurna za njihov novac.

Nariman Behraveš, glavni ekonomista IHS Markita, izjavio je da se Davos vraća svojim korijenima i postaje čisti poslovni forum.

Glavna tema ovogodišnjeg Foruma je “Globalizacija 4.0” – vizija povezanog svijeta koja se bavi ekonomskim nejednakostima koje prate globalizovanu trgovinu i proizvodnju.